ASIX-M09-IAW
M09. Implantació d'Aplicacions Web
Contingut
Presentació de l'assignatura
Curriculum oficial:
wiki de l'assignatura:
- http://wiki.joanillo.org/index.php/ASIX-M09-IAW (wiki externa)
Les entregues de les pràctiques es realitzaran en la plataforma Schoology. (Veure en cadascuna de les UF l'enllaça directe al Schoology).
Recorda la pàgina web de la FP del IES Jaume Balmes.
Programació
MP9: Implantació d'Aplicacions Web
Durada: 66 hores. Hores de lliure disposició: 0 hores Unitats formatives que el componen: UF1.Llenguatges de guions de servidor: 33 hores UF2.Implantació de gestors de continguts: 33 hores
UF1. Llenguatges de guions de servidor: 33 hores
Resultats d'aprenentatge i criteris d’avaluació
1. Prepara l’entorn de desenvolupament i els servidors d’aplicacions web instal·lant i integrant les funcionalitats necessàries. 1a. Identifica el programari necessari per al seu funcionament. 1b. Identifica les diferents tecnologies emprades. 1c. Instal·la i configura servidors web i de bases de dades. 1d. Reconeix les possibilitats de processament en els entorns client i servidor. 1e. Afegeix i configura els components i mòduls necessaris per al processament de codi al servidor. 1f. Instal·la i configura l’accés a bases de dades. 1g. Estableix i verifica la seguretat en els accessos al servidor. 1h. Utilitza plataformes integrades orientades a la prova i desenvolupament d’aplicacions web. 1i. Documenta els procediments realitzats. 2. Genera documents web utilitzant llenguatges de guions de servidor. 2a. Identifica els llenguatges de guions de servidor més rellevants. 2b. Reconeix la relació entre els llenguatges de guions de servidor i els llenguatges de marques utilitzats en els clients. 2c. Reconeix la sintaxi bàsica d’un llenguatge de guions concret. 2d. Utilitza estructures de control del llenguatge. 2e. Defineix i utilitza funcions. 2f. Utilitza formularis per a introduir informació. 2g. Estableix i utilitza mecanismes per assegurar la persistència de la informació entre diferents documents web relacionats. 2h. Identifica els usuaris que accedeixen al document web. 2i. Verifica l’aïllament de l’entorn específic de cada usuari. 3. Genera documents web amb accés a bases de dades utilitzant llenguatges de guions de servidor. 3a. Identifica els sistemes gestors de bases de dades més utilitzats en entorns web. 3b. Verifica la integració dels sistemes gestors de bases de dades amb el llenguatge de guions de servidor. 3c. Configura en el llenguatge de guions la connexió per a l’accés al sistema gestor de base de dades. 3d. Crea bases de dades i taules en el gestor utilitzant el llenguatge de guions. 3e. Obté i actualitza la informació emmagatzemada en bases de dades. 3f. Aplica criteris de seguretat en l’accés dels usuaris. 3g. Comprova el funcionament i el rendiment del sistema.
Continguts
1.Instal·lació de servidors d'aplicacions web: 1.1. Anàlisi de requeriments. 1.2.Servidor web: instal·lació i configuració. 1.3.Sistema gestor de base de dades: instal·lació i configuració. 1.4.Processament de codi: llenguatges de «script» en client i servidor. 1.5.Mòduls i components necessaris. 1.6.Configuració de l’accés a bases de dades 1.7.Control d’accessos 1.8.Utilitats de prova i instal·lació integrada. 1.9.Documentació 2.Programació de documents web utilitzant llenguatges de «script» de servidor: 2.1.Classificació. 2.2.Integració amb els llenguatges de marques. 2.3.Sintaxi. 2.4.Eines d'edició de codi. 2.5.Elements del llenguatge. 2.6.Comentaris. 2.7.Funcions integrades i d'usuari. 2.8.Gestió d'errors. 2.9.Mecanismes d'introducció d'informació: formularis. 2.10.Autenticació d'usuaris. 2.11.Control d'accessos. 2.12.Sessions. 2.13.Configuració de l'intèrpret. 3.Accés a bases de dades des de llenguatges de «script» de servidor: 3.1.Integració dels llenguatges de «script» de servidor amb els sistemes gestors de base de dades. 3.2.Connexió a bases de dades. 3.3.Creació de bases de dades i taules. 3.4.Recuperació de la informació de la base de dades des d'una pàgina web. 3.5.Modificació de la informació emmagatzemada: insercions, actualitzacions i esborrats. 3.6.Verificació de la informació. 3.7.Gestió d'errors. 3.8.Mecanismes de seguretat i control d'accessos. 3.9.Verificació del funcionament i proves de rendiment.
UF2. Implantació de gestors de continguts: 33 hores
Resultats d'aprenentatge i criteris d’avaluació
1. Gestiona aplicacions d’ofimàtica web integrant funcionalitats i assegurant l’accés a la informació. 1a. Reconeix la utilitat de les aplicacions d’ofimàtica web. 1b. Classifica les aplicacions d’ofimàtica web segons la seva funcionalitat i prestacions específiques. 1c. Instal·la aplicacions d’ofimàtica web. 1d. Configura les aplicacions per integrar-les en una intranet. 1e. Gestiona els comptes d’usuari. 1f. Aplica criteris de seguretat en l’accés dels usuaris. 1g. Utilitza les aplicacions de forma cooperativa. 1h. Elabora documentació relativa a l’ús i gestió de les aplicacions. 2. Implanta gestors de continguts seleccionant-los i establint la configuració dels seus paràmetres. 2a. Valora l’ús i utilitat dels gestors de continguts. 2b. Classifica els gestors de continguts segons la funcionalitat principal del lloc web que permeten gestionar. 2c. Instal·la diferents tipus de gestors de continguts. 2d. Diferencia les característiques dels gestors de continguts (ús, llicència, entre altres). 2e. Personalitza i configura els gestors de continguts. 2f. Activa i configura els mecanismes de seguretat proporcionats pels propis gestors de continguts. 2g. Realitza proves de funcionament. 2h. Publica els gestors de continguts. 3. Administra gestors de continguts adaptant-los als requeriments i garantint la integritat de la informació. 3a. Adapta i configura els mòduls del gestor de continguts. 3b. Crea i gestiona usuaris amb diferents perfils. 3c. Integra mòduls atenent a requeriments de funcionalitat. 3d. Realitza còpies de seguretat dels continguts. 3e. Importa i exporta continguts en diferents formats. 3f. Gestiona plantilles. 3g. Integra funcionalitats de sindicació. 3h. Realitza actualitzacions. 3i. Obté informes d’accés. 4. Realitza modificacions en gestors de continguts adaptant la seva aparença i funcionalitats. 4a. Identifica l’estructura de directoris del gestor de continguts. 4b. Reconeix la funcionalitat dels fitxers que utilitza i la seva naturalesa (codi, imatges, configuració, entre altres). 4c. Selecciona les funcionalitats que cal adaptar i incorporar. 4d. Identifica els recursos afectats per les modificacions. 4e. Modifica el codi de l’aplicació per incorporar noves funcionalitats i adaptar altres existents. 4f. Verifica el correcte funcionament de tots els canvis. 4g. Documenta els canvis realitzats.
Continguts
1.Implantació d'aplicacions d'ofimàtica web: 1.1.Tipus d'aplicacions. 1.2.Instal·lació. 1.3.Configuració. 1.4.Integració d'aplicacions heterogènies. 1.5.Gestió d'usuaris. 1.6.Control d'accessos. 1.7.Seguretat de la informació. 2.Instal·lació de gestors de continguts: 2.1.Tipus de gestors de continguts. 2.2.Llicències d'ús. 2.3.Requeriments de funcionament. 2.4.Instal·lació. 2.5.Creació de la base de dades. 2.6.Estructura. 2.7.Creació de continguts. 2.8.Personalització de la interfície. 2.9.Mecanismes de seguretat integrats. 2.10.Verificació del funcionament i rendiment. 2.11.Publicació. 3.Administració de gestors de continguts: 3.1.Configuració de mòduls 3.2.Perfils. 3.3.Usuaris i grups. 3.4.Integració de mòduls. 3.5.Còpies de seguretat. 3.6.Importació i exportació de la informació 3.7.Gestió de temes. 3.8.Plantilles. 3.9.Sindicació de continguts. 3.10.Actualització del gestor de continguts 3.11.. Control d'accessos 4.Adaptació de gestors de continguts: 4.1.Selecció de modificacions a realitzar. 4.2.Reconeixement d'elements involucrats. 4.3.Modificació de l'aparença. 4.4.Incorporació i adaptació de funcionalitats. 4.5.Verificació del funcionament. 4.6.Documentació.
Unitats Didàctiques
UF1. Llenguatges de guions de servidor
- UF1_1: Servidors Web. Apache. Instal.lació i Configuració I
- UF1_2: Servidors Web. Apache. Configuració II
- UF1_3: Servidors Web. Apache. Logs i estadístiques
- UF1_4: Sistemes Gestors de Bases de Dades. MySQL. Instal·lació, configuració i ús (NOTA. La teoria es veu a M10-UF2).
- UF1_5: Llenguatge PHP W3Schools. Per a estudiar PHP seguirem el tutorial http://www.w3schools.com/php/default.asp (PHP Basic, PHP Advanced, PHP Database)
- (NO) UF1_6: Llenguatge Javascript. Per a estudiar Javascript seguirem el tutorial http://www.w3schools.com/js/default.asp (JS Basic, JS Objects, JS Advanced)
UF2. Implantació de gestors de continguts
- UF2_1: Implantació de gestors de continguts. *****
- UF2_2: Implantació de gestors de continguts. *****
Llistat de pràctiques
UF1. Llenguatges de guions de servidor
Google Classroom: UF1 (qmvajh5)
- UF1_P1: Pràctica IAW. Instal.lació i Configuració Apache I
- UF1_P2: Pràctica IAW. Configuració Apache II
- UF1_P3: Llenguatges de guions de servidor. PHP. Introducció (PHP Bàsic de w3schools)
- UF1_P4: Llenguatges de guions de servidor. PHP Avançat (PHP Avançat de w3schools)
- UF1_P5: PHP + bases de dades (Mysql)
- UF1_P6: Balmestenda amb bootstrap. Formulari
- UF1_P7 (opcional): PHP + MySQL. Parsejador de scripts SQL. Exemple pràctic
Examen de febrer, curs 18-19 (examen dels cromos):
Reserva:
- UF1_P8: Llenguatges de guions de client. Javascript. Introducció
- UF1_P9: Formulari + full d'estils + Javascript: tenda Balmes
- UF1_P10: Formulari + base de dades + sessions: tenda Balmes
UF2: Implantació de gestors de continguts
Google Classroom: UF2 (codi d'inscripció: 3lhsiqk)
- UF2_P1: Google Drive i Google Apps
- UF2_P2: Google Scripting
- UF2_P3: Instal.lació i configuració d'un CMS: Wordpress I
- UF2_P4: Administració d'un CMS: Wordpress II
- UF2_P5: Administració d'un CMS: Wordpress III (programació d'un plugin)
- UF2_P6: Instal·lació i configuració de la Mediawiki, 1a part
- UF2_P7: Instal·lació i configuració de la Mediawiki, 2a part
- UF2_P8: Instal·lació de Plone. Base de dades ZODB
- UF2_P9: Introducció a MongoDB
NO:
- UF2_PX: Pràctica. CMS de lliure elecció: instal.lació, configuració, administració
- UF2_PX: Formulari per inserir contingut al CMS
- UF2_PX: Video del vostre CMS
- UF2_PX: Enviament de correus des de PHP: PHPMailer
Avaluació
Els instruments d'avaluació són:
- Assistència. L'assistència és obligatòria. Les faltes s'han de justificar.
- Actitud i participació a classe, implicació en el treball de cada dia.
- Lliurament i exposició de les pràctiques encomanades. Entrega puntual dels exercicis.
- Proves escrites que es realitzaran per comprovar l’assoliment per part de l’alumne dels conceptes explicats a classe.
- La disposició de l'estudiant a ampliar i aprofundir en el coneixement de les tècniques i conceptes del crèdit i d'assolir la excel•lència
- La observació de la capacitat de l'estudiant de treballar en equip
Els cicles formatius són presencials. Per això es dóna importància a l’avaluació formativa del dia a dia. Aquesta avaluació serà contínua i es concretarà en el treball diari dels alumnes. La forma d’avaluar aquests aspectes serà mitjançant exercicis de classe, preguntes a l’aula, i observació de l’actitud de l’alumne.
Si un alumne falta més d’un 20%, perdrà el dret a convocatòria ordinària i el professor podrà decidir que hagi d'anar a convocatòria extraordinària.
La nota final del crèdit serà la mitja ponderada de tots els nuclis d’activitats. El sistema de ponderació intenta premiar la millora dels alumnes al final del curs i no castigar-los per males notes obtingudes al principi del mateix. Cal considerar que els cicles són estudis professionalitzadors i per tant l’autèntic èxit del procés d’aprenentatge de l’estudiant ve donat per l’acceptació d’aquest nou professional per part del mercat laboral. El professor s’ha de posar en certa mesura en la pell de l’empresa i preguntar-se si l’alumne està preparat per assolir la responsabilitat que li serà exigida. Necessàriament s’ha de fer una avaluació de l'estudiant tot considerant les seves circumstàncies individuals tant pel que fa al grau de domini dels conceptes i procediments del crèdit com, sobre tot, a les seves actituds i valors.
Normativa d'entrega de les pràctiques al Google Classroom
- Les entregues han de contenir informació sobre els èxits, problemes, dificultats, proves i descobertes que ha tingut l'alumne en el seu procés d'aprenentatge. Ho pots fer a través d'un document que es digui LLEGEIXME.txt, tot i que no és obligatori. Al professor li agrada la verbositat en els comentaris, no tinguis pena d'escriure.
- Si el resultat de la pràctica és un sol document (pdf, document .txt, document de Google Docs), n'hi ha prou que el pugis. Aquest document ha de contenir text, i potser captures de pantalla.
- si el resultat de les pràctiques és de varis fitxers (fitxers de text, caputres de pantalla,...), s'hauran de comprimir tots els documents generats en un fitxer que contingui el nom, que descomprimeixi en una carpeta, i entregar-lo al Google Classroom.
- Si m'entregues captures de pantalla, hauràs de reduir les imatges a un tamany suficient de manera que es puguin veure bé, però que ocupin el mínim d'espai.
- No hi ha cap motiu perquè les entregues superin 1MB de capacitat (captures de pantalla incloses).
- Les pràctiques s'han d'entregar en el termini establert. Si s'entreguen fora de plaç (perquè així ho autoritza el professor) quedarà reflexat d'alguna manera en la nota de la pràctica.
- Si la pràctica es fa entre dues persones, cada persona ha de pujar la pràctica al Google Classroom.
Bibliografia / referències / companys
Altres companys
Programació de l'assignatura a l'Escola del Treball (Joan Ordinas):
Programació Continguts i Notes
UF1. Llenguatges de guions de servidor: 33 hores
1.Instal·lació de servidors d'aplicacions web: 1.1. Anàlisi de requeriments. 1.2.Servidor web: instal·lació i configuració. 1.3.Sistema gestor de base de dades: instal·lació i configuració. 1.4.Processament de codi: llenguatges de «script» en client i servidor. 1.5.Mòduls i components necessaris. 1.6.Configuració de l’accés a bases de dades 1.7.Control d’accessos 1.8.Utilitats de prova i instal·lació integrada. 1.9.Documentació 2.Programació de documents web utilitzant llenguatges de script de servidor: 2.1.Classificació. 2.2.Integració amb els llenguatges de marques. 2.3.Sintaxi. 2.4.Eines d'edició de codi. 2.5.Elements del llenguatge. 2.6.Comentaris. 2.7.Funcions integrades i d'usuari. 2.8.Gestió d'errors. 2.9.Mecanismes d'introducció d'informació: formularis. 2.10.Autenticació d'usuaris. 2.11.Control d'accessos. 2.12.Sessions. 2.13.Configuració de l'intèrpret. 3.Accés a bases de dades des de llenguatges de script de servidor: 3.1.Integració dels llenguatges de script de servidor amb els sistemes gestors de base de dades. 3.2.Connexió a bases de dades. 3.3.Creació de bases de dades i taules. 3.4.Recuperació de la informació de la base de dades des d'una pàgina web. 3.5.Modificació de la informació emmagatzemada: insercions, actualitzacions i esborrats. 3.6.Verificació de la informació. 3.7.Gestió d'errors. 3.8.Mecanismes de seguretat i control d'accessos. 3.9.Verificació del funcionament i proves de rendiment.
Notes
- LAMP i similars.
- http://en.wikipedia.org/wiki/LAMP_%28software_bundle%29
- http://www.easyphp.org/
- http://www.apachefriends.org/en/xampp.html
- solució nativa: instal.lar Apache, mysql, PHP a Ubuntu.
- Documentació d'Apache: http://httpd.apache.org/docs/2.0/es/
- Instal.lar Apache des de les fonts: http://httpd.apache.org/docs/2.0/es/install.html
- configuració Apache. Crear llocs web, fer-los públics. Configuració router en una ADSL, NAT
- Configuració del router Comtrend CT-5365: http://www.pcwintech.com/screenshots-comtrend-ct-5365-comtrend-firmware
- logs de l'Apache, estadístiques
- mòduls que es necessiten. Connectors php5-mysql, php5-pgsql. Cercar en el synaptic php-*. php5-mcrypt. fpdf, gràfiques. Enviar mails a través de Gmail.
Tutorials W3C:
- PHP: http://www.w3schools.com/php/default.asp
- CSS: http://www.w3schools.com/css/default.asp
- CSS3: http://www.w3schools.com/css3/default.asp
- Javascrit: http://www.w3schools.com/js/default.asp
- jQuery: http://www.w3schools.com/jquery/default.asp
- AJAX: http://www.w3schools.com/ajax/default.asp
UF2. Implantació de gestors de continguts: 33 hores
1.Implantació d'aplicacions d'ofimàtica web: 1.1.Tipus d'aplicacions. 1.2.Instal·lació. 1.3.Configuració. 1.4.Integració d'aplicacions heterogènies. 1.5.Gestió d'usuaris. 1.6.Control d'accessos. 1.7.Seguretat de la informació. 2.Instal·lació de gestors de continguts: 2.1.Tipus de gestors de continguts. 2.2.Llicències d'ús. 2.3.Requeriments de funcionament. 2.4.Instal·lació. 2.5.Creació de la base de dades. 2.6.Estructura. 2.7.Creació de continguts. 2.8.Personalització de la interfície. 2.9.Mecanismes de seguretat integrats. 2.10.Verificació del funcionament i rendiment. 2.11.Publicació. 3.Administració de gestors de continguts: 3.1.Configuració de mòduls 3.2.Perfils. 3.3.Usuaris i grups. 3.4.Integració de mòduls. 3.5.Còpies de seguretat. 3.6.Importació i exportació de la informació 3.7.Gestió de temes. 3.8.Plantilles. 3.9.Sindicació de continguts. 3.10.Actualització del gestor de continguts 3.11.. Control d'accessos 4.Adaptació de gestors de continguts: 4.1.Selecció de modificacions a realitzar. 4.2.Reconeixement d'elements involucrats. 4.3.Modificació de l'aparença. 4.4.Incorporació i adaptació de funcionalitats. 4.5.Verificació del funcionament. 4.6.Documentació.
Notes
- Google Docs, google Apps for Free i Google Apps for Business. http://www.google.com/apps/intl/en/group/index.html. Video http://www.youtube.com/watch?v=OBh8bMC7XEU o similar
- Treball col.laboratiu amb Google Docs: share documents. Podem compartir per col.laborar, o només per veure.
- Fulls de càlcul. file > Import > from CSV. I exportació: File > Download as CSV
- classificació dels gestors de continguts
- Instal.larem dos gestors de continguts: wordpress i Moodle, o mediawiki, o Coppermine i una altre a escollir
- Configurarem dos gestors de continguts: wordpress i Moodle, o mediawiki, o Coppermine i una altre a escollir.
- en els tres casos s'estudiarà les taules de la base de dades, es faran consultes directes a la bd. Es faran canvis directament en el codi
- còpies de seguretat
- programació d'un plugin
- wordpress: fer-lo multi-idioma
- modificació (per exemple, afegir les pestanyes al wordpress)
- http://www.cmsmadesimple.org/
- Wordpress. Programar un plugin:
distribució
Curs 2018-2019 UF1: 21 set - 1 feb UF2: 8 feb - 3mai
Assig: Implantació d'Aplicacions Web (M09 IAW) Setmana Dia Hores Acumulat 0 19set 2 2 Comença la UF1 (14 set) 1 28set 2 4 2 5oct 2 6 3 12oct 2 8 4 19oct 2 10 5 26oct 2 12 6 2nov 2 14 7 9nov 2 16 8 16nov 2 18 9 23nov 2 20 10 30nov 2 22 11 7des 2 24 12 14des 2 26 13 21des 2 28 14 11gen 2 30 15 18gen 2 32 16 25gen 2 34 17 6feb 2 36 Acaba la UF1 18 13feb 3 39 Comença la UF2 19 15feb 3 42 20 22feb 3 45 21 1mar 3 48 22 8mar 3 51 23 15mar 3 54 24 22mar 3 57 25 29mar 3 60 26 5abr 3 63 Setmana Santa (5-12 abr) 27 12abr 3 66 28 26abr 3 69 28 30abr 3 69 Acaba la UF2)
Notes: setmana 18-29: 3 hores el divendres
creat per Joan Quintana Compte, setembre 2018