Pràctica. CMS de lliure elecció: instal.lació, configuració, administració

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Referències i Introducció

En les pràctiques prèvies has fet la instal.lació, configuració, administració i explotació del Wordpress. Ara faràs el mateix amb un CMS (Content Management System) de lliure elecció (que no sigui el Wordpress, evidentment).

Llista completa de CMS:

Els CMS que ens sonen més i en els quals centrareu l'atenció, i que estan basats en la combinació PHP+MySQL són: Wordpress (blogs), Joomla i Drupal (web), Mantis BT (gestió d'incidències), vTiger (CRM, Customer Relationship Management), Mediawiki (per fer wikis, documents col.laboratius), Moodle (educatiu), Fòrums, Galeria d'Imatges.

LLista completa de gestors de continguts, no només basats en Apache+PHP+MySQL:

Desenvolupament

Primer de tot escollirem un tema per a CMS (per ex galeries de foto) i farem un analisi previ per escollir un projecte concret. Val a dir que tota la feina que facis l'hauràs de documentar.

Escollir un CMS

a) escollir una temàtica. Què vols fer? Un blog? Una wiki?. Un Forum? Una galeria de fotos? etc.

b) Anàlisi previ. Quina és la millor solució. Per exemple, si vols fer una galeria de fotos, has d'anàlitzar les diferents solucions que tens, amb els seus pros i contres. Pots utilitzar el següent enllaç per veure diferents opcions.

Documentació

Tota la feina que facis en els següents apartats (instal.lació, configuració, explotació) s'haurà de documentar. La documentació ha de servir per al propi usuari en el cas de què hagis de repetir el procés en una altra instal.lació; o bé en el cas de què un company hagi de fer la pràctica que tu has fet. Entre d'altres coses, la documentació s'haurà d'entregar en l'entrega que faràs al Moodle.

La pràctica, igual que el cicle de vida de la implantació d'un CMS, consta de varis passos.

Instal.lació

Instal.lar implica descarregar-se el codi font, llegir el fitxer README, veure si compleixes els requisits previs, etc.

Configuració

Configurar és tota la feina que faràs abans no comencis a explotar el teu CMS. Instal.lar plugins, instal.lar temes. Estudiar la base de dades. Potser hauràs de fer alguna modificació a nivell de codi PHP o de base de dades. Hauràs de configurar el sistema de còpies de seguretat mitjançant scripts automàtics.

Explotació

Els usuaris començaran a explotar el sistema, i les incidències hauran de ser mínimes degut a què has treballat força en l'etapa de configuració. De totes maneres hi ha tasques de manteniment que s'han de fer durant l'etapa d'explotació, com ara l'actualització a les últimes versions del codi, o bé la migració a un altre servidor més potent. També poden haver incidències més grosses, i és aquí on l'administrador de sistemes podrà demostrar que ha fet una bona planificació i documentació.

Col.laborar amb les traduccions

A classe hem vist com es pot col.laborar amb les traduccions d'un projecte concret (FreeCAD, que s'utilitza per dissenyar peces per a les impressores 3D). Has de mirar en el projecte que has triat (Mediawiki, Drupal,...) com està l'estat de les traduccions en el teu idioma (català, castellà, etc), i si hi ha la possibilitat de col.laborar en aquestes traduccions.

Exposició a classe

La feina realitzada en aquesta pràctica es demostrarà a classe amb una presentació davant dels companys. La idea de la presentació no és ensenya lo bonica que ens ha quedat la pàgina web (en el cas de què hagis escollit Joomla), sinó explicar els problemes que has tingut i com els has resolt; ensenyar-nos les entranyes de les taules de la base de dades; quines modificacions has fet sobre el codi font; la documentació que has realitzat; etc.

Entrega

Recorda la normativa per entregar les pràctiques al Moodle: ASIX-M09-IAW#Normativa_d.27entrega_de_les_pr.C3.A0ctiques_al_Moodle.

Obligatori per aquesta pràctica:

  • Hauràs d'entregar, entre d'altres, tota la documentació generada en la instal.lació, configuració i explotació del teu CMS. Hauràs de demostrar com accedeixes a la base de dades i al seu contingut.
  • Hauràs d'enviar un mail al professor a través del PHPMailer (és una nota de classe, hi ha una entrega expressa en el Google Classroom)
  • Exposició a classe (sol o per parelles).

creat per Joan Quintana Compte, abril 2019