Digital Audio Workstation (DAW): Ardour

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tutorials Ardour

video tutorials de Ardour:

 1. 1. http://vimeo.com/2867399
 2. 2.1 http://www.vimeo.com/3002966
 3. 2.2 http://vimeo.com/3027084

tutorial HTML: file:///home/joan/Documentos/tutorial_ardour/Ardour%202%20Tutorial.html#appendices http://en.flossmanuals.net/ardour/

enllaç: http://briansbedroom.org/ (molt interessant, moltes coses)

Tips per a l'Ardour

El primer que hauré de fer és decidir quina és la carpeta dels projectes Ardour. Cada projecte es crearà en una carpeta dins d'aquesta.

xuleta Ardour

 • F11: Maximize Editor Space. Per fer gran la part que realment interessa en el moment de gravar o reproduir.
 • Tecla Inici: per anar a l'inici de les pistes
 • Space: reproduir i parar
 • Shift + Space: començar a gravar
 • L: Play Loop Range. (que és la tecla de bucle que està en el transport). Com es fa un rang?
 • Metrònom: tecla 6 (I perquè soni recordar de connectar el click al System:playback)

Mouse and keyboard bindings: http://ardour.org/files/reference/dsy267-ARDOUR.html#dsy267-ARDOUR

Per defecte està seleccionat Select/Move Objects (mà amb el dit index aixecat). Per fer rangs he de seleccionar Select/Move Ranges (com un tabulador). La forma del cursor canvia i ara puc seleccionar rangs de forma fàcil. Situat sobre el rang, amb el botó dret puc fer Set loop from selection, i ara veig com en la línia de Loop/Punch ranges m'apareix les marques de loop. Ara només cal apretar la tecla de Play Loop Range, o bé L, per que soni el range de forma repetitiva. Més ràpid és amb el botó dret fer Loop Range. Una altra possibilitat és fer la selecció, i Transport > Cíclico > Set Loop from Edit Range.

Les marques de range es poden moure si les moc amb el cursor. El que encara no sé és com crear les marques si no és pel mètode anterior.

És interessant veure el View > Show Editor Mixer. Per cada pista puc escollir el Input i el Output, i amb el botó Gravar és el mateix que activar el botó de gravar. Així es fa en el video #1. Ara bé, això com es menja amb les connexions del JACK? En el Mixer Window puc obrir el plugin control per tal que es pugui processar algun plugin al senyal d'entrada.

Amb el zoom (tecla Z), puc fer Ctrl + Mouse Scroll (zoom horitzontal de les pistes) o Shift + Mouse Scroll (zoom vertical)

Explicació de què és un bus: http://briansbedroom.org/sound-mixing-tips/using-a-bus-to-route-effects-in-ardour/. Per entendre un bus el millor és pensar en què totes les pistes de la bateria (caixa, tom, bombo) poden anar agrupades i aplico un plugin o el volum final a tot el bus en global.

Dubtes: per defecte em surt el Ardour en castellà, amb els accents malament, i no em dóna opció de canviar els menús a anglès. No hi ha res de localització. Com es resol?

 • extendre una pista per la dreta (fer-la més llarga, m'interessa que totes les pistes tinguin la mateixa longitud):
 1. Select/Move Ranges (millor treballar amb mode magnètic). Creo un Range que es solapi amb el que tinc i vagi fins al final. (de fet no cal que es solapi)
 2. Select All (pot ser necessari)
 3. Extend Range to Start of Region. D'aquesta manera creo un rang que coincideix amb la meva pista + el que vull afegir.
 4. Consolidate Range


Audio recording in Ubuntu Studio (diferents posts):

Aspectes que no queden clars en el tutorial:

 • Editar Regions

To change snap settings. El que s'ha de fer és anar a View > Ajustar a > Snap to...


tomes i playlists

 • Concepte de playlist (llista de reproducció)

En un track puc tenir diferentes tomes (makes), i és així com defineixo una llista de reproducció (playlist, botó p). Per a un track faig una toma (grabo un instrument), faig un nou playlist i grabo una altra toma, i així anar fent... Al final em quedaré amb la toma que ha quedat millor.

Més sobre les tomes:

De fet és molt fàcil, només cal saber on és el botó P. Està en la finestra d'Edició de les pistes, amb els altres botonets: m (mute), s (solo), p, a, g. Clicant sobre la P puc afegir una nou element en la playlist, renombrar-lo i fer-lo per defecte. La idea és que em quedaré amb la presq que hagi quedat millor. És convenient posar comentaris, però no puc posar comentaris en les preses. L'únic lloc on veig que es poden posar comentaris és en la Mixer Window de cada pista. A baix de tot posa comments, i puc escriure coses, com per exemple: la presa 1.2 és una merda. També és interessant ser ordenat en la manera com s'anomenen les preses.

 • Editar regions: eliminar un tros d'una regió

Entro en mode select/move ranges (en la tercera barra, la més estreta) amb el botó esquerre selecciono la part que m'interessa, i amb el botó dret, en el menú contextual: Convert to region in place Aleshores em queda dividit en regions, i puc eliminar el tros que m'interessa.

 • Afegir un plugin LADSPA a l'Ardour. He d'anar al mixer (View > Show Editor Mixer, Shift+E). Puc seleccionar qualsevol dels track/bus que tingui o el master. Sobre del control de volum, en el penell que hi ha que sembla que estigui buit, amb el botó dret: New Plugi
 • Quan gravo amb la mel.lòdica una cançó és important activar tick i sentir el ritme. Per canviar el ritme (per defecte 4/4 > canviar a 3/4) veig que en la pista apareix un 4/4 petitó. És editable i puc canviar a 3/4.
 • Tempo: La cançó de Toc de Castells té un tempo de 72. Per canviar el tempo a 72 m'he de fixar en l'etiqueta tempo que hi ha a l'inici de la pista. El tempo no canviarà, però això no afecta als continus canvis de 2/4 i 3/4 que hi ha en la canço Toc de Castells.


Per establir les connexions amb el Ardour, la manera més fàcil és fer-ho directament dins de l'Ardour, i no en la pestanya Connexions del QJackCtl. Selecciono la pista Caixa, vaig a la barra vertical de l'esquerra, i on posa un numeret, clico amb el botó esquerre i apareix Edit. Aleshores puc editar les connexions. Desconnecto el System:Capture1 i connecto les dues entrades del Snare de l'Hydrogen. D'aquesta manera he d'aprendre a utilitzar ràpid el Ardour, i no com ho feina quan feia la Castanyera, que era un embolic.

És important que a la informació que surt a dalt de la cançó, a part de TimeCode, Meter, Tempo,... ficar també Bars:Beats.

En una cançó poden haver-hi canvis de tempo. Ficar tots els canvis de tempo, i ficar les marques (Location Markers): start, A, B, redoble final,...

 • Canviar el so del click:

Window > Preferences > Click. Canvio el click audio file, canvio el Internal per un sample que m'he baixat d'Internet i que he guardat a projectes_ardour/metronome_samples. Es tracta d'una esquella de vaca. Hi ha dues versions, la normal i la èmfasi. Amb això pretenc que el so del click sigui més potent. Si vull tornar al so original, he de posar internal

 • Com anar a un Locate Mark directament? Per exemple, Start, Aleta,... Veig que Transport > Markers > Locate Marker 1 és la tecla 1, però no funciona. I el truco és que ho he de fet amb el teclat numèric... És molt pràctic. nota: en una altra sessió per anar al Marker no és el teclat numèric, sinó Shift+Teclat numèric (però això és perque tenia Splice Edit en comptes de Slide Edit. ara ja ho fa bé. Torno a Splice Edit, i ara també ho fa be... per tant és un bug).

Una cosa que m'ha emprenyat una estona mentre grabava és que sense voler he posat el Ardour en mode Splice Edit, i això fa que quan acabo de gravar una pista posa la pista allà on he acabat. El correcte és posar Slide Edit.

Els micròfons Samson i Shure SM58 estan pensats per a veus. El Beyerdinamyc és millor per a instruments, i efectivament introdueix menys soroll. Una altra cosa és provar els micròfons de veu amb un cable que sigui XLR, a veure si s'aprecia millora.

Realment amb la cançó del Toc de Castells he hagut de fer moltes tomes, degut a la imprecisió que tinc en la part rítmica. La conclusió és que per tocar el flabiol1 i flabiol2 el millor és fer mute de la caixa i el redoble (que en teoria podrien ajudar) i fixar-se només en el metrònom.

corregir errors. Punxar (punch in/out)

Amb el Toc de castells ja porto 10 preses, mai queda bé, sempre hi ha alguna cosa o d'altre. El millor, abans de fer tantes preses (amb el temps que això suposa), és punxar i corregir els errors gravant a sobre.

és molt fàcil, he de situar el cursor allà on vull, clicar el botó punch out, i posar-me a gravar. Molt millor: clico el botó de punh out, i faig playback. Quan he de començar a gravar, clico shift+Space (Start Recording), i quan acabo, Space (per aturar la gravació)

eliminar soroll de fons dels micros

nota. Ja no tinc soroll. Tenia soroll als micros degut a què posava el previ del micro a tope, per tenir prou sensibilitat. No tenia prou sensibilitat perquè feia servir un cable no-balancejat. Ara ja tinc un cable XLR-XLR balancejat. (també poden haver cables balancejats amb JACK 1/4, són els que semblen estereo, però no són estereo, fan servir un dels canals per apantallar.)

Els micròfons dinàmics que tinc (Samson i Shure SM58) estan pensats per a veu i introdueixen soroll de fons. Aquest soroll s'hauria de poder eliminar tal com s'explica aquí: (fals, veure la nota)

Amb Windows > Show Mixer puc veure quin és el nivell amb dB del soroll i comparar-lo amb el nivell del senyal. Per exemple, el soroll que tinc és de fins a -50dB. Vull filtrar tot el que estigui per sota d'aquest nivell.

Per exemple, gravant un flabiol amb el micròfon dinàmic Samson que introdueix un lleuger fregit, aquest fregit es pot eliminar insertant un plugin Gate amb els següents paràmetres:

 • LF Key filter: 640 Hz (és important doncs vull dir que el Gate s'aplica a freqüències inferiors a 640Hz, i el soroll que tinc és d'aquest tipus).
 • HF Key: 21609 (s'aplica a freq suporiors a aquestes, és a dir, no s'aplica mai)
 • Threshold: -45,8. És el paràmetre més important. El nivell de soroll que tinc és com a molt d'aquest ordre
 • Attack, Hold, Decay ho deixo al valor mínim: vull que el soroll desaparegui immediatament, sense cues.
 • Range: -90dB (ho deixo igual, no veig com afecta)

Operar amb regions

Amb Select/Move Objects (la mà) puc fer Split d'una regió, és a dir, dividir-la. Tant senzill com posicionar el cursor allà on vull dividir, i clicar S. Això si estic en mode Edit Point=Mouse. Si fico Edit Mode=Playhead, el split es fa en el cursor del playback.

 • Més coses: Snap/Grip Mode: per defecte està a No Grid. Si fico Magnetic es dóna aquell efecte interessant que també trobo al Openshot: és fàcil alinear les pistes amb els compassos. Tal com ho té el Andriu és: Magnetic, Beats, Mouse (Ardour 2)
 • Duplicar una regió com es veu en el vídeo d'andriu. Molt fàcil: selecciono la regió, i faig Region > Duplicate Region (tecla D)
 • Quan estic en mode Object, fixem-nos que quan em fico sobre el cursor sobre una pista hi ha un comportament diferent (canvia el cursor) quan estic en els 2/3 de dalt (puc desplaçar la pista a l'esquerra o a la dreta) o en el 1/3 de baix (puc escurçar la pista).

Diferència entre track i bus

La idea és que puc agrupar diferents tracks en un bus (típicament les diferents parts de la bateria; o totes les veus), i aleshores aplicar un plugin al bus (per ex, reverb), i així m'evito de fer-ho en tots els tracks. Com es fa? Es crea el bus, es creen els tracks, i s'ha d'enviar un send? del track al bus (com es fa?)

Inici i fi de la sessió

Una sessió comença amb el marcador Start i acaba en End. Això és important per que quan exporto a wav, selecciono el màster i dic que exporti la sessió.

Altres coses a mirar (TBD)

Automation: http://en.flossmanuals.net/ardour/ch044_using-automation/

Controlador MIDI

Ardour binding maps (assignar els controls d'un controlador midi a Ardour):

Ja he fet proves amb el Axiom 25: M-Audio_Axiom_25#Ardour

Pràctiques

Grabar amb el micròfon

Grabar una pista audio amb el FluidSynth i el Virtual Midi Keyboard

Estic amb Ubuntu 9.04, amb un kernel que NO és rt. He seleccionat la targeta interna (ICH6). Arrenco el JACK (quadres: 128; periodes: 3; sample-rate: 44100, 8.71ms). Arrenco el fluidsynth (-a jack):

$ fluidsynth -a jack /home/joan/soundfonts/collections/Casio_VL_1.SF2

Connecto el vkeybd amb el fluidsynth, de manera que ja puc escoltar el so de piano (no tinc gens de latència).

Arrenco el Ardour 2. Creo una nova pista (l'anomeno piano), i obro el Editor Mixer d'aquesta pista. A Input selecciono fluidsynth, i a output selecciono playback. Ara puc veure com tocant el piano ja rebo senyal en aquest track (i en el master). Grabo en aquesta pista.

Ara ho desconnecto tot i obro el fluidsynt amb un so de saxo. Creo en el Ardour un nou track (sax), i torno a fer el mateix que abans. Ja tinc dues pistes, una amb piano i una altra amb saxo.

Grabar una pista MIDI amb el controlador MIDI (Casio)

Grabar veu i guitarra

Ardour veu guitarra.jpg

Insereixo dos tracks mono: un es diu veu i l'altre guitarra. Quan insereixo les pistes de fet les connexions que et proposa ja són les correctes.

system:capture1 > ardour:veu/in1
system:capture2 > ardour:guitarra/in1

ardour:veu/out1 > ardour:master/in1
ardour:veu/out2 > ardour:master/in2
ardour:guitarra/out1 > ardour:master/in1
ardour:guitarra/out2 > ardour:master/in2

veu/out1 i veu/out2 és la mateixa senyal doncs és mono, però està duplicat per tal que es senti en els dos canals. Per tant, ardour:master/in1 i ardour:master/in2 reben les senyals de la guitarra i la veu, que estan disponibles a ardour:master/out (connexió interna de l'aplicació, no s'ha de fer en el JACK).

Només cal aquesta sortida ardour:master/out connectar-la al playack:

ardour:master/out1 > system:playback1
ardour:master/out2 > system:playback2

Sento el mateix en els dos canals perquè master/out1 = master/out2

El auditioner:out el desconnecto, i el click:out també (a no ser que vulgui metrònom)

Un altre tema és la mescla que faig de master/in1 + master/in2 a master/out: Window > Show Mixer, i aleshores puc definir la proporció de veu i de guitarra a la sortida final, si és que ha quedat descompensat.

Grabar un CD d'àudio

Això és interessant per exemple per practicar amb els CD's de Play Along que tinc de saxofon.

Això que en principi hauria de ser senzill es pot convertir en difícil degut a la idioscincràsia de l'audio a Linux i el Pulseaudio. Resum:

 • Treballo amb la Edirol UA-25EX (mode dúplex)
 • Inytrodueixo el CD d'audio. D'entrada no faig res.
 • Obre el Rythmbox o qualsevol altra aplicació d'àudio, i m'he d'assegurar que em surti en la pestanya d'àudio del JACK.
 • obrir una cançó del CD.

Ara ja puc fer les connexions amb el Ardour.

Instal.lació Ardour3 des de les fonts

Instal.lació des de les fonts de Ardour 3 (encara està en desenvolupament)

$ svn co http://subversion.ardour.org/svn/ardour2/branches/3.0

La informació de com compilar:

$ sudo apt-get install scons

Per a la versió 3.0 també necessito libsndfile: http://www.mega-nerd.com/libsndfile/

Descarregl libsndfile-1.0.23, compilo i instal.lo:

./configure
make
sudo make install

la instal.lació de libsndfile ha funcionat bé. Libsndfile is a C library for reading and writing files containing sampled sound (such as MS Windows WAV and the Apple/SGI AIFF format) through one standard library interface. It is released in source code format under the Gnu Lesser General Public License.

intento compilar a través de scons:

$ scons
scons: *** No SConstruct file found.

Però scons no és la solució, de moment no és la manera de compilar:

Argh! I'm trying to compile ardour, and I get the exact same error you are having... Tried to reinstall scons three times, but the error perssits..
I fixed this problem by getting into the right directory scons is just like make, it will only work if your IN the directory with the sconstruct file

però...

s'ha de compilar amb waf, res de scons.

$ ./waf configure
Writing svn revision info to libs/ardour/svn_revision.cc
Global Configuration 
Checking for program gcc or cc            : /usr/bin/gcc 
Checking for program cpp               : /usr/bin/cpp 
Checking for program ar               : /usr/bin/ar 
Checking for program ranlib             : /usr/bin/ranlib 
Checking for gcc                   : ok 
Checking for program g++ or c++           : /usr/bin/g++ 
Checking for program ar               : /usr/bin/ar 
Checking for program ranlib             : /usr/bin/ranlib 
Checking for g++                   : ok 
Install prefix                    : /usr/local 
Debuggable build                   : True 
Strict compiler flags                : False 
Build documentation                 : False 
()
Ardour Configuration 
Checking for header boost/signals2.hpp        : not found 
/home/joan/3.0/wscript:457: error: the configuration failed (see '/home/joan/3.0/build/config.log')

A partir d'aquí comença un raguitzell de llibreries que em falten i les instal.lo, fins que aconsegueixo compilar sense mancances: instal.lo el paquet libboost1.40-dev

sudo apt-get install libboost1.40-dev
Checking for boost library >= 1.39          : ok 
Checking for cppunit >= 1.12.0            : no 
Checking for glib-2.0 >= 2.2             : yes 
Checking for gthread-2.0 >= 2.2           : yes 
Checking for glibmm-2.4 >= 2.14.0          : Package glibmm-2.4 was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `glibmm-2.4.pc'
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package 'glibmm-2.4' found 
/home/joan/3.0/wscript:474: error: the configuration failed (see '/home/joan/3.0/build/config.log')
sudo apt-get install libcppunit-dev
glibmm-2.4-dev
$ sudo apt-get install libglibmm-2.4-dev

Checking for uuid                  : not found 
$ sudo apt-get install uuid-dev

Checking for fftw3                  : not found
$ sudo apt-get install libfftw3-dev
Checking for aubio                  : not found 

Checking for liblo                  : not found 
$ sudo apt-get install liblo-dev

Checking for lrdf >= 0.4.0              : Package lrdf was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install liblrdf-dev -> i s'instal.len altres coses

Checking for samplerate >= 0.1.0           : Package samplerate was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install libsamplerate0-dev

Checking for flac >= 1.2.1              : Package flac was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install libflac-dev

Checking for gtkmm-2.4 >= 2.8            : Package gtkmm-2.4 was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install libgtkmm-2.4-dev

Checking for libart-2.0 >= 2.3            : Package libart-2.0 was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install libart-2.0-dev

Checking for libgnomecanvasmm-2.6 >= 2.16      : Package libgnomecanvasmm-2.6 was not found in the pkg-config search path.
$ sudo apt-get install libgnomecanvasmm-2.6-dev

finalment!

$ ./waf --help
waf [command] [options]

Main commands (example: ./waf build -j4)
 build  : builds the project
 clean  : removes the build files
 configure: configures the project
 dist   : makes a tarball for redistributing the sources
 distcheck: checks if the sources compile (tarball from 'dist')
 distclean: removes the build directory
 install : installs the build files
 uninstall: removes the installed files

$ ./waf configure ... 'configure' finished successfully (3.955s)

$ ./waf build ... Waf: Leaving directory `/home/joan/3.0/build' 'build' finished successfully (14m0.321s)

i ara falta la instal.lació:

$ sudo ./waf install
'install' finished successfully (4.713s)

i es deu instal.lar a /usr/bin perquè:

$ ardour3

Instal.lació Ardour 3 Beta 2, binari (gener 2012)

La instal.lació es desenvolupa sense problemes, la única cosa és que hi ha un missatge:

!!! WARNING !!! - Your system seems to use frequency scaling.
This can have a serious impact on audio latency. You have two choices:
(1) turn it off, e.g. by chosing the 'performance' governor.
(2) Use the HPET clocksource by passing "-c h" to JACK
(this second option only works on relatively recent computers)

S'instal.la bé però no funciona bé el cursor, perquè com es comenta en els missatges d'arrencada del A3, tinc una versió de JACK2 no adequada. Tinc la versió 1.9.7, i he d'instal.lar la versió 1.9.8 tal com s'ha fet aquí:

Per tant, es tracta de ficar en el QJackCtl, en la línia de comandes que executa el servei de jack2:

/usr/local/bin/jackd -ch

on hi ha hagut dos canvis:

 • després de l'actualització a la versió 1.9.8 de jackd, la ruta és /usr/local/bin en comptes de /usr/bin
 • fico l'opció -ch per tal de no tenir frequence scaling.

L'altra manera d'evitar utilitzar frequence scaling està documentada als posts d'Hispasonic:

$ sudo apt-get install cpufrequtils
$ cpufreq-info
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
 driver: acpi-cpufreq
 CPUs which run at the same hardware frequency: 0 1 2 3
 CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
 maximum transition latency: 10.0 us.
 hardware limits: 1.20 GHz - 2.40 GHz
 available frequency steps: 2.40 GHz, 2.40 GHz, 2.27 GHz, 2.13 GHz, 2.00 GHz, 1.87 GHz, 1.73 GHz, 1.60 GHz, 1.47 GHz, 1.33 GHz, 1.20 GHz
 available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
 current policy: frequency should be within 1.20 GHz and 2.40 GHz.
         The governor "ondemand" may decide which speed to use
         within this range.
 current CPU frequency is 1.20 GHz.
 cpufreq stats: 2.40 GHz:2,09%, 2.40 GHz:0,02%, 2.27 GHz:0,02%, 2.13 GHz:0,02%, 2.00 GHz:0,03%, 1.87 GHz:0,02%, 1.73 GHz:0,03%, 1.60 GHz:0,03%, 1.47 GHz:0,02%, 1.33 GHz:0,03%, 1.20 GHz:97,68% (4134)
analyzing CPU 1:
...
analyzing CPU 2:
...
analyzing CPU 3:
...

(TBD)

$ sudo apt-get install cpufrequtils
$ sudo cpufreq-set -g performance -> és el que necessito per treballar amb Ardour
$ sudo cpufreq-info

Instal.lació Ardour 3 (desembre 2013)

He seguit el link sense problemes, i he hagut d'instal.lar totes les llibreries que faltaven:

Exemple pràctic: Toc de Castells

La cançó de Toc de Castells té un tempo de 72. Per canviar el tempo a 72 m'he de fixar en l'etiqueta tempo que hi ha a l'inici de la pista. El tempo no canviarà, però això no afecta als continus canvis de 2/4 i 3/4 que hi ha en la canço Toc de Castells.

coses que he descobert: com es fa el JACK transport (ardour + hydrogen), i que el Ardour sigui el master.

En el Ardour fico que el sync source sigui el JACK i que el Ardour sigui el Time Master. D'aquesta manera, quan comenci a gravar amb el Ardour el Hydrogen s'engegarà, que és el que vull.

En el Hydrogen he de marcar l'opció Jack Transport mode ON, però deixar desactivada l'opció Jack Master, doncs el master és l'Ardour. A Tools > Preferences, clicar per-instrument output.

Es crearà un output per a cada instrument: la caixa i el redoble, que els connectarem a les entrades de l'Ardour.

Per establir les connexions amb el Ardour, la manera més fàcil és fer-ho directament dins de l'Ardour, i no en la pestanya Connexions del QJackCtl. Selecciono la pista Caixa, vaig a la barra vertical de l'esquerra, i on posa un numeret, clico amb el botó esquerre i apareix Edit. Aleshores puc editar les connexions. Desconnecto el System:Capture1 i connecto les dues entrades del Snare de l'Hydrogen. D'aquesta manera he d'aprendre a utilitzar ràpid el Ardour, i no com ho feina quan feia la Castanyera, que era un embolic.

És important que a la informació que surt a dalt de la cançó, a part de TimeCode, Meter, Tempo,... ficar també Bars:Beats, doncs en aquesta canço em serà important.

Ara que ja he fet la gravació de la part rítmica, ja puc posar el sync source com a Internal, i oblidar-me de l'Hydrogen. Ara em toca treballar en el Ardour, i el primer serà ficar tots els canvis de tempo, i ficar les marques (Location Markers): start, A, B, redoble final,...

he d'editar la linia de temps de l'ardour i ficar les marques de 2/4 i 3/4, doncs ara tot està a 4/4

Ara només falta gravar la gralla1 i la gralla2 (amb flabiol de gralla).

Ardour 3

Article a CDM:

Ardour3 midi.png

Finalment he instal.lat Ardour3 des de les fonts, i faig la meva primera prova amb seqüenciació MIDI. Les connexions que s'estableixen les podem veure en el gràfic. Utilitzo el Axiom 25 com a controlador MIDI, i el fluidsynth com a sintetitzador. També:

$ fluidsynth -a jack -m jack -l /home/joan/soundfonts/general/Unison.SF2
$ a2jmidid -e (recordem que l'opció -e és perque els ports hardware del Axiom també apareguin amb a2jmidid en la pestanya MIDI del JACK)

Ha arribat la versió beta! he instal.lat Ardour3 Beta 1a (novembre 2011), amb el instal.lador.

System failed the quick sanity check... Looking for the cause

!!! WARNING !!! - Your system seems to use frequency scaling.
This can have a serious impact on audio latency. You have two choices:
(1) turn it off, e.g. by chosing the 'performance' governor.
(2) Use the HPET clocksource by passing "-c h" to JACK
(this second option only works on relatively recent computers)

hi ha un comentari sobre aquest tema (frequency scaling) al fòrum de Hispasonic.

Desde hace bastantes años las CPUs tienen la opción de ajustar su frecuencia de funcionamiento a la demanda de procesamiento del sistemas, sobre todo debido al auge de la informática portátil para aumentar la duración de la batería (a menos frecuencia menos consumo, también menos calor, con lo cual salta menos el ventilador, que también consume lo suyo).

Si para llevar el sincronismo jack está usando algún timer dependiente de la CPU y ésta está constantemente subiendo o bajando el reloj para ahorrar energía ajustándose a la demanda de cada momento, la lectura de sus timers puede ser engañosa.

El HPET es un timer que va fuera de la CPU, por lo que no se ve afectado.

Una solución no elegante es la de poner el widget que se llama "CPU Frequency Scaling Monitor" en la barra de Gnome. luego darle un clice izquierdo y seleccionar el modo "Performance".

La versión elegante, es usar cpufreq-set, este es un pequeño programa que se usa por Terminal. Hay que instalarlo, por los métodos ya conocidos, ya que no viene instalado.
sudo apt-get install cpufrequtils
sudo cpufreq-set -g performance
Lo meten como código de inicio, y así hacemos que la maquina este con todo el poder desde que arranca.

También se puede poner el governor como ondemand

sudo cpufreq-set -g ondemand

De ésta forma se utilizará más potencia cuando las necesidades de cpu aumenten pero cuando ya no sea necesario se volverá a un consumo bajo. Ésta es la opción que utilizo normalmente cuando estoy mezclando o probando plugins nuevos. Cuando voy a grabar y le doy caña al guitarix entonces suelo cambiar el governor a "performance", para evitar XRUNs.

Para el uso no relacionado con el audio o cuando solo voy a tener aplicaciones poco exigentes utilizo el "powersave". De esta forma es muy sencillo darle más vida a la batería o gastar menos electricidad.

Para no tener que estar abriendo y cerrando terminales cada dos por tres os recomiendo una aplicación llamada "guake", que es una terminal estilo a la del juego Quake y que aparece y desaparece con la tecla F12. Es bastante útil para lanzar comandos en terminal, además permite tener pestañas con varias terminales.

video tutorial A3 Midi

Video tutorial de 50 minuts sobre les possiblitats MIDI de Ardour3:

Després de veure el tutorial he après aquestes coses: quan creo un track midi, és important fer-lo més alt per tal de què es puguin veure millor les notes que hi ficaré (es pot expandir des de la cantonada). De fet, quan s'expandeix surten uns quants botons específics d'un track MIDI, com pot ser el selector de canals.

Mirar en el video com crea una regió (minut 18) i com selecciona el llapis amb el què podrem escriure notes midi directament en la pista.

En la caixa del mixer (en la zona que es diu processor box, que és on escullo els plugins), en un track midi puc escollir New Plugin > By Category > Instruments, i per tant aquesta és la manera de seleccionar els instruments per fer sonar els midi (podran ser VST o LV2)

Tinc una manera d'entrar notes midi dirctament amb el step entry window, que és una espècie de piano i que també puc seleccionar el tipus de nota, canal,...S'hi accedeix des del botó record (botó vermell) (deixar una estona a sobre i ha de sortir un menu contextual)

En el tutorial s'utilitza com a sampler el Specimen. Com que és un sampler, en aquest cas el que es fa és en el Speciment crear un patch, carregar-lo amb samples de bateria, i aquestes samples es dispararan amb notes midi del meu track. Specimen funciona com a soft synth.

Per connectar ardour a altre software (d'entrada o de sortida) es pot utilitzar el Window > Midi Connection Manager

Com ho faig per editar una nota midi, canviar la velocity, etc? Doncs hi ha vàries maneres que estan explicades en el minut 27'17, com per exemple utilitzar la rodeta del ratolí. (primer de tot he de seleccionar el botó d'Object, el de la maneta) (Ctrl+botó dret ratolí, i surt una finestra on puc editar les propietats de la nota).

Com copiar un grup de notes? minut 32'30

Automation features: a partir del minut 38'. Interessant

Per fer més gran la pista midi, a mena de zoom, i així poder editar millor les notes: Alt-Z (amb el cursor sobre la pista); per recuperar el tamany original: Shift-Z

Un altre video que ensenya les possibilitats de A3+MIDI, per Irwin J Cespedes (Hispasonic)

Ardroid (Aplicació Android)

Instal.lo un lector de codis QR, i em descarrego l'aplicació. Per tal de què funcioni, en el Ardour he de marcar: Edit > Preferences > User Interaction > Control Surgaces > OSC (Enabled i Feedback?). En la configuració de l'Android he de ficar la IP del portàtil (per ex 192.168.1.129) funcionant pel port per defecte (3819). Es tracta de connectar i actualitzar, de manera que han d'aparèixer les pistes que tinc en el Ardour 3, i des del smartphone, puc fer play, record,...

Vocal Plugin Chain setup

http://recordmixandmaster.com/2010-07-vocal-plugin-chain-set-up-example-1

Primer de tot les veus es graven sense cap mena de plugins. Després ja podré processar.

 • Compressor – First In The Chain
 • Equalizer – Second In The Chain
 • Flanger/Chorus – Third In The Chain
 • Delay/Echo – Fourth In The Chain

Jo no trobo que el delay/echo vagi bé, i en canvi seria interessant posar una mica d'echo. I el reverb on va? És necessari?

Fent unes petites proves amb una gravació, al final la cosa queda:

 1. Calf Compressor
 2. DJ EQ (mono). És una equalitzador senzill on es controlen els greus, mitjos i aguts
 3. C* Chorus. Mono chorus/flanger
 4. Calf Reverb

Compte amb el chorus/flanger no passar-se. Una mica de reverb sempre va bé, però sense passar-se, al gust. Per les veus s'acostuma a tallar les freqüències més baixes, per sota de 30Hz, que es correspon a la respiració, etc.


creat per Joan Quintana Compte, juny 2009