Virtual Pinball Cabinet

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Contingut

Introducció

Pinballcoffeetable4.jpg Pinball coffee table v2.jpg

NOTA. Tota aquesta entrada, bastant extensa, està pensada per fer la primera màquina de simulació de Pinball. Tot i que es parla de diferents simuladors, etc, realment està orientada a fer una coffee table amb el PinballX com a front-end, i el VP9.1 amb taules FullScreen, per tant un sol monitor i taules FS. Si en un futur faig una màquina B2S i amb varis monitors, això ja serà una altra entrada.

Es tracta de fer un moble tipus taula de cafè que integri un simulador de pinball i un frontend. Després de mirar diferents opcions, la conclusió és utilitzar Visual Pinball (i potser Pinball FX 2), i com a frontend el PinballX. Tot això amb Windows. De moment no hi ha possibilitat de fer aquest projecte a Linux.

La màquina s'ha acabat definitivament l'octubre de 2016:

 • VPinball911
 • VPinMame 2.6
 • PinballX

El directori amb la còpia està a /home/joan/VisualPinball_VP9_FS. Bona introducció:

Món Pinball

Links generals-fòrums:

En la IPBD hi ha informació interessant sobre les taules que existeixen. Per exemple, sobre la taula Creature from the Black Lagoon

Trobem tres documents sobre Rules Sheets:

 • Creature From The Black Lagoon Guide (Mar/03/1994), by Sigma
 • Creature From The Black Lagoon Strategy Guide, by PAPA
 • Creature From The Black Lagoon Hints (Mar/31/1994), by Sean Grant

D'aquí podem extreure informació i estratègies sobre com jugar.

Més rule sheets: (instruccions)

Pinballs espanyols:

Linux (NO)

Future Pinball (FP) amb wine

Els projectes més desenvolupats són per a Windows. Future pinball funciona bé amb wine.

de moment no acaba de funcionar.

Visual Pinball sembla ser que és el millor simulador de pinball que hi ha:

Future Pinball works great using Wine and is also used by many who use Visual Pinball.

Yes I have used FP but the physics are not at good as VP

Un tema important amb aquests simuladors és la simulació física dels efectes: comportament de la bola, rebots,...+

Emilia

Amb Linux tenim el projecte Emilia, però no és tan bo com els altres dos (FP o VP).

De totes maneres, aquests simuladors estan pensats per a una CPU potent amb targeta gràfica 3D, no pas per a la Raspberry.

linux pinball simulator (The Emilia Pinball Project):

Sembla ser que el projecte està abandonat des del 2010.

Windows

Així doncs tenim Future Pinball (FP) i Visual Pinball (VP)

Comparació VP/FP:

Són similars. Sembla ser que VP és més potent, però FP també està bé i és més fàcil de configurar. VP està basat en l'emulació de les ROMs originals. FP és software programat des de 0. Per aquesta raó, els aspectes visuals a FP són millors, i la física a VP és millor.

If you compare the same table on FP & VP, has anybody even mentioned that all the FP tables are hand coded? In that they don't use a rom, & so for that reason some sounds & timings may not be accurate. Authors usually do a decent job of coding around this stuff though, but nothing can match the true emulation of pinmame in most cases.

The FP version of the table will look better than VP, usually. Physics are usually kind of wonky on FP, mainly with the flippers. Physics can be pretty amazing in VP, but with how configurable VP is, it can vary wildly from table to table or depending on the authors preferences. But on a properly tweaked VP table, the results can be pretty fantastic.

I personally value good physics way more than visuals, & so VP has been a no brainer for me. But I know some people enjoy the look of FP or maybe even enjoy some of the FP originals that can't be found in VP. For me, there are more than enough both good looking & playing tables in VP that I just don't feel a need to venture into FP these days.

Again, the differences when comparing the same table in each program can differ. But the above comments are usually what you will find. For anybody who really enjoys good physics, I highly recommend taking the time to learn how to tweak VP tables to your liking. Then you can take all your favorite tables (based on real life or the graphics), & make them play exactly to your liking. With FP you really don't have that same variety of options, tweaking is pretty limited.

Future Pinball (NO)

La placa i la CPU com a mínim ha de ser: A Pentium / Athlon processor of 1800 mhz or greater, 512meg ram and at least a (or better)

La targeta gràfica ha de ser Geforce FX / Radeon video card. Video Card MUST support shaders.

Per ex,

15e. Suporta shaders:

14,25e, suporta shaders:

i els drivers per WXP:

Per descarregar OpenGL 1.5

Per descarregar DirectX 8. Per ex,

NOTA. De moment no faré servir Future Pinball

Visual Pinball (SÍ)

M'ho he tornat a mirar i sembla ser que Visual Pinball seria la millor solució:

Pinball FX2 (NO)

És un simulador pensat per a PC i XBox. No suporta moltes taules, però la qualitat dels gràfics és molt bona. Es pot integrar amb el PinballX, de manera que pot complementar el Visual Pinball.

NOTA. De moment no faré servir Pinball FX2

Frontend: PinballX

Com a frontend també es pot utilitzar el Hyperspin, però si la màquina està dedicada a només pinball, millor utilitzar el PinballX. La instal.lació i configuració de PinballX es comenta més avall.

Elecció de l'ordinador

Compro un HP Elite 8000 Dual Core 3,2GHz SFF (Small Form Factor), 4GB de RAM i 250GB de Disc Dur.

L'elecció del Small Form Factor té un problema, i és que el connector de la font d'alimentació és especial. Això significa que, com que he d'utilitzar una targeta gràfica bona, necessito una altra font d'alimentació, i no n'hi ha prou en ficar una font d'alimentació millor. La solució és treballar amb dues fonts d'alimentació, i funciona.

Altres opcions: avui dia hi plaques base amb un small factor ben petit com les mini-ITX. Aquí hi ha un projecte interessant d'un pinball petit:

ACLARACIÓ: Core 2 Duo és molt millor que Dual Core (o Core Duo a seques). Està molt mal explicat a:

Windows 7. Configuració

 • Deshabiltiar tots els processos innecessaris.
 • Idioma català. Necessari per tal de què en el PinballX surti la data en català i altres. (Configuración regional y de idioma)
 • Missatge emprenyador La Combinación de colores se cambió a básico de Windows7. Això és perquè l'ordinador va a toper fent jugar les taules, i Windows7 sap que amb la configuració actual de l'Escriptori i combinació de colors també consumeix recursos. Com es feia?: boton derecho en el escritorio, clica en personalizar y ahi selecciona el windows 7 basic. Voila!!!
 • Entrar sense contrasenya: netplwiz. Des d'aquesta utilitat podré ficar l'usuari pinball al grup d'Administradors.

Desmarcar la casella Los usuarios deben escribir su nombre y contraseña para usar el equipo.

Elecció de la targeta gràfica. ATI 5770 DDR5

Al principi m'havia fixat amb una ATI Radeon 5450 1GB, però després de llegir el següent article i mirar una mica he rectificat (això no treu que aquesta hagués fet el seu paper).

Em decanto finalment per la ATI 5770 DDR5 (la compro a ebay de 2a mà per 55e):

Core Clock: 850 MHzMemory Clock: Effective 4800 MHzPCI Express 2.1 x16 bus interface1024MB /128bit GDDR5 memory interfaceDual Slot Cooler with Auto Fan ControlOn-board HDMI, supports HDMI 1.3 with High Bitrate AudioOn-board DisplayPortMaximum Board Power: 108 Watt; Idle Board Power: 18 Watt


Ens hem de fixar en la memòria (1024MB=1GB), però sobretot en el tipus de memòria (DDR5 molt millor que la DDR3), i sobretot en el bus (128 bits molt millor que 64 bits). Per tant, la ATI 5770 DDR5 és molt millor que la ATI 5450 DDR3.

La ATI5770 disposa de les següents sortides de video: 2 DVI (video), 1 HDMI (video i audio), 1 DiplayPort (video i audio). Però només suporta tres displays simultanis. Aquestes són les combinacions possibles:

•Two DVI-I Dual Link connections and one DisplayPort connection.

•One DVI-I Dual Link connection, one HDMI connection, and one
DisplayPort connection.

•One DVI-I Dual Link connection, one VGA connection (via a DVI-I Dual Link
connection and DVI-to-VGA adapter), and one DisplayPort connection.

•One VGA connection (via a DVI-I Dual Link connection and DVI-to-VGA
adapter), one HDMI connection, and one DisplayPort connection.

Font: ftp://driver1.cptech.com.tw/Manual/090106/Radeon_HD_5750_5770_ENG.pdf

Resolucions suportades: (la resolució final té a veure amb la targeta gràfica i el monitor)

ntegrated DisplayPort output
  Max resolution: 2560x16009 

HDMI® (With 3D, Deep Color and x.v.Color™)
  Max resolution: 1920x12009 

Integrated VGA output
  Max resolution: 2048x15369 

La Radeon 5770 té un bus PCI-e (express), i va alimentada externament (connector de 6 pins PCI-e). Per tant, això s'ha de tenir en compte en l'elecció de la font d'alimentació.

Font d'alimentació

Podem tenir problemes si la font d'alimenació no és prou potent.

A 450 watt or better power supply with one 75 watt 6-pin PCIe power connector. Certified power supplies are strongly recommended; for a list of certified power supplies, see ati.amd.com/certifiedpsu

Llegeixo que millor que la PSU sigui de 500/600W.

Aquesta font ha d'anar bé:

És important fixar-se amb els connectors perquè la Radeon 5770 bé alimentada externament amb un connector de 6 pins (3x2).

L'equip que tinc (HP Elite 8000) és bastant especial, i els connectors de la font d'alimentació també són especials. Puc comprar una font d'alimentació nova de 500/600/700W, però no s'adapta a la placa base. El que he de fer és fer funcionar la placa amb la font d'alimentació original, i la targeta de video amb la nova font d'alimentació. Aquestes coses es poden fer.

nota. Llegeixo que per fer un upgrade d'una màquina millor no utilitzar un ordinador tipus empresarial com el que estic fent servir, sinó millor utilitzar ordinadors i components més estàndar.

Per fer funcionar les dues fonts d'alimentació, la primera ha de disparar la segona. En les fonts d'alimentació hi ha uns pins especials:

PS_ON: Power On es un pin de entrada des­de la placa base a la fuente de alimentación. Cuando, desde la placa base, se conecta a masa ( GND) la fuente de alimentación se enciende. Si realizamos una medida en ese pin veremos que tiene 2,5 V en estado de reposo.

PWR_OK: Power Good es un pin de salida de la fuente de alimentación. Indica cuando las salidas están estables y disponibles. Se mantiene en estado bajo hasta la estabiliza­ ción de la alimentación,( entre 100 y 500 ms) manteniendo en reset al equipo, pasan­do a continuación a estado alto (5 V).

+5VSB. Es la tensión de standby ( en espera) y es utilizada para alimentar a los circuitos necesarios para el encendido del ordenador por software. ( Wake on LAN, reloj de tiempo real, teclado, etc...).

Per tant en el meu Elite 8000 he de localitzar els pins PS_ON i PWR_OK:

pàg 76, 77
connector P2: FANcmd Fan Speed PS On Pwr Good RTN RTN
1: FANcmd
2: Fan Speed
3: PS On -> verd
4: Pwr Good -> gris
5: RTN (no connectat)
6: RTN (no connectat)
RTN: return (or ground)

He comprat la següent font d'alimentació (23e):

Conectores 
  1 x 20/24 pines (MB)
  1 x 4+4 pines CPU
  1 x PCIE 6 -> aquest és el que importa
  2 x Molex 4 pines
  1 x Floppy
  3 x SATA

Llegir:

la idea és que s'han d'unir les dues fonts d'alimentació unint els cables PS On i PWR Good. D'aquesta manera, les dues fons d'alimentació es disparen al mateix temps. L'únic problema és que la font d'alimentació del meu ordinador original no és estable, però també es poden localitzar aquests pins.

Ja tinc les dues fonts. El que s'ha de fer és empalmar el PWR_GOOD (gris) de la primera font d'alimentació (l'original) i el de la segona. I empalmar el PWR On (verd) de la primera i de la segona.

El green en els connectors estàndar ATX és el Power On. Quan el curtcircuito amb la massa, s'activa la font d'alimentació. Aleshores es genera la senyal Power Good que dóna informació a la placa mare de què l'alimentació és estable. Això és bàsicament el que fa la gent de http://www.add2psu.com/

Instal.lació de la ATI Radeon 5770

Un cop tinc ben alimentada la targeta gràfica, ja puc arrencar l'ordinador i d'entrada detecta la targeta, i ja tinc sortida de video per HDMI. Però compte, em detecta una targeta genèrica. S'han d'instal.lar els drivers.

El meu SO és Windows 7 32 bits. Per tant, he de buscar els drivers per a aquest SO. Ara bé, el més fàcil és, després de cercar al Google per als drivers, anar a la web de AMD/ATI i instal.lar el //autodetect//, que ell mateix em proposarà els drivers adients i me'ls descarrega. Instal.lo els drivers, reinicio l'ordinador. El primer cop que reinicio la sortida de video torna a ser per la targeta Intel integrada. S'ha d'aconseguir que la sortida de video sigui per la ATI Radeon 5770. S'ha instal.lat el software Catalyst que em permet configurar aspectes de la targeta gràfica. Deixo la resolució de pantalla la màxima que em permet.

Efectivament, la ATI Radeon 5770 ja està funcionant, i les taules de Visual Pinball es veuen bé, tot i que algunes continuen protestant.

Les preferències de video per aconseguir un resultat òptim sempre serà una combinació entre les preferències generals de la targeta de video, i la configuració de video del software (en aquest cas Visual Pinball, però també PinballX o Pinball FX2). A més, recordar que la TV/monitor que faig servir també té les seves opcions, per exemple, es pot seleccionar entre format 16:9 o 4:3.

Elecció de les pantalles

La pantalla principal ha de ser 16:9 de 24, 27 o 32 polzades. Es pot mirar a pccomponentes cercant per reacondicionado. Per ex,

 • 150e - Philips 244E5QHAD E-line 24" LED Reacondicionado -> nou 159e (60,45 cm) (1920 x 1080 Pixeles)
 • 142,55e - LG 24MT47D-PZ 24" LED -> nou 149 (61cm). 1366 x 768
 • 128e - LG 24M37A-B 24" LED Reacondicionado -> nou 135e 23,5 Resolución 1920 x 1080 (556 x 57 x 341) -> No té HDMI!
 • 218e - Samsung UE32J4100 32" LED Reacondicionado -> nou val 219? (80cm diagonal)
 • 212e - BenQ EW2750ZL 27" LED -> nou 219 1920 x 1080 D-sub / HDMI1.4 x 2 (MHL) 459 x 614 x 195

També podem ordenar per preu, i buscar la més barata de 32", però compte, que les més barates de 32" són HD (1366x768). Les més barates de 32" són a partir de 170e. Si vull FullHD (1920x1080), ja puja més.

La televisió LG Flatron que tinc de 22 una resolució intermitja: 1680 x 1050

La més barata que he trobat de 32" i Full HD:

 • Samsung UE32J5100 32" LED Reacondicionado. 222.15€. 723 x 427.5 x 64.6

És interessant aquestes pantalles que tenen el marc fi perquè és la manera d'integrar-les bé en el moble (vull fer una tauleta de centre). La fusta pot ser gruixuda, però s'ha de fresar bé el forat de manera que la separació entre la fusta i la pantalla sigui mínima. De manera que quan fiqui el vidre a sobre, el vidre quedi a la vora de la pantalla. És per això que la meva LG Flatron no em va per fer el moble, perquè té molt de marc.

Al final compro aquesta tele (juny 2016):

 • Samsung UE32J4000 32" LED Reacondicionado 192.05€

És HD (1366x768)

NOTA: problemes drivers. Després de connectar la tele no funciona l'audio. La idea és que l'audio entra pel HDMI, i per tant s'ha d'habilitar aquest dispositiu d'àudio: AMD HDMI Output. Dóna l'error: Hay otra aplicación usando el dispositivo.

La solució ha vingut per instal.lar l´últim driver de AMD Catalyst, el 15.11.1 beta. The AMD Catalyst™ 15.11.1 Beta Driver can be downloaded from the following links:​

 • AMD Catalyst™ 15.11.1 Beta Driver for Windows® 10, Windows 8.1 & Windows 7 32-bit

El driver que acabo d'instal.lar està a: (i també hi ha la carpeta del driver antic)

 • C:\AMD\AMD-Catalyst-15.11.1Beta-32Bit-Win10-Win8.1-Win7-Nov14\Packages\Drivers\WDM\HDMI\W7

Visual Pinball 9 (VP)(Windows). Instal.lació i configuració

El projecte:

Fòrum:

(joanillo / jq****)

 • http://vpuniverse.com -> d'aquí també es poden agafar fitxers, com per exemple fitxers directb2s que no he trobat a vpforums.org

joanillo / jq********

Enllaços

Instal.lació i configuració

Hi ha molts tutorials i informació. Per ex, segueixo:

videotutorials:

En el primer enllaç hi ha un recordatori de l'assignació de tecles que fa servir el VP. Tanmateix, en el moble no puc tenir tants botons i s'haurà d'arribar a un compromís. A part de la configuració global del VP, també es pot modificar la configuració de cada taula a través del corresponent script:

 • Advanced VP users: Access the VPMKeys.vbs file inside your tables folder to look up or modify VPM key assignments.

Resolució de les taules: spanned, fullscreen, B2S, desktop, cabinet...

Què significa Spanned Tables?. Per ex: http://www.vpforums.org/index.php?showtopic=2830 Spanned significa que la pantalla fa span sobre dos monitors, que representen la taula i el backglass. Com es pot veure a la imatge de Devil's Dare (16:9) s'ha de configurar la targeta de video de manera que la imatge faci span sobre dos monitors. Un serà de 16:9 i l'altre de 4:3, i aleshores es veurà bé.

Com es comenta a l'enllaç, què passa si només vols veure la taula? This table was not created for single monitor systems. It's a spanned table that spans over two monitors. Però com es comenta, hi ha una possible solució: Open the backdrop options, double the y-scale and substract 500 from the x-position. This should put the table nearly in the correct position.

El contrari de les spanned tables són les fullscreen tables, que poden venir en format 16:9 o 4:3 (les taules han d'especificar el format, la resolució amb què s'han fet, i si són spanned o fullscreen).

Aquest és el Spanned Method, que s'utilitza sobretot (crec) en el VP8. Però en el VP9 hi ha un altre mètode, que és el de B2S backglass system: B2S Cabinet Tables:

Les taules FullScreen (FS) són les que en principi necessito si vull un sistema d'una sola pantalla. Potser el sistema de punts està integrat dins la pantalla, o potser no. (i aleshores no es poden saber els punts?).

Què significa B2S?

B2S = Backglass2Screen = show a backglass on the screen.

Em sembla que les taules B2S necessiten un servidor de B2S (?). Efectivament, està explicat com s'instal.la i es configura aquí:

Fixar-se en el menú desplegable que hi ha a vpforums.org: Visual Pinball Tables, que hi ha tres categories:

 • VP9 Desktop Tables
 • VP8 Desktop Tables
 • VP Cabinet Tables

Diferència entre Desktop i Cabinet:

Desktop tables, are made to be played at your desktop PC with a normal 4:3 or widescreen vertical aspect. Cabinet tables are made to be played on a pinball cabinet, with the screen stretched horizontally. You can play FS cabinet tables on your pc, but you will have to physically turn your monitor on its side. Click on the youtube link in my signature to see cabinet tables.

De fet, per a les taules Desktop amb un monitor 4:3 n'hi ha d'haver prou.

Conclusió

Amb la idea d'integrar el pinball en una taula de cafè, jo el que vull son taules FullScreen. Aquestes poden ser normals o B2S. Les normals (una sola pantalla), poden tenir o no la puntuació integrada. Les B2S en principi estan pensades per utilitzar 2 (o 3) pantalles, però tocant el script de configuració puc tenir una sola pantalla i deshabilitar el backlight. (M'he descarregat la taula B2S d'Abracadabra i s'entén molt bé).

Per tant, és un tema de disseny i de construcció del moble decidir si només vull una pantalla (cercant la simplicitat), o potser es pot fer un invent per integrar les dues pantalles a la taula.

Per tant, a mi el que m'interessa és el format FullScreen.

La primera màquina que faig (maig/juny 2016) serà amb una sola pantalla i format FS. Algunes taules tenen puntuació (amb l'angle malament), i moltes d'altres no. nota: Ja he arreglat el tema de l'angle, i l majoria d'elles ara ja tenen puntuació.

Visual Pinball: resolució de dubtes

Ja tinc unes quantes taules FS funcionant, i s'ha d'anar resolent els dubtes que sorgeixen, a veure si algunes de les taules que no funcionen bé poden funcionar.

Q1. En alguna taula com 301 Bullseye em demana el fitxer controller.vbs. Ja he aconseguit aquest fitxer, i ara funciona. Em demana unes preguntes que d'entrada he dit que sí a tot. Ara ja funciona.

Hi ha taules que el seu script crida al script controller.vbs, que té una sèrie d'avantatges el fet d'utilitzar-lo tal com s'explica a:

Q2. A Ace High la tecla de Start és la A. Com es fa el canvi d'assignació? A Visual Pinball l'assignació de tecles es fa en les Preferències, i afecten a tota la taula. Ara bé, les taules que fan servir vPinMAME fan servir el script vpmkeys.vbs que hi ha dins la carpeta tables. En aquest script hi deu haver-hi una manera d'assignar les tecles que afecten a una taula concreta. (TBD)

Las teclas que se utilizan en el vpinmame están configuradas en un fichero dentro de la carpeta de scripts. Se llama VPMKeys.vbs. Allí encontrareis bastante teclas definidas y que se pueden cambiar. La mayoría de autores utilizan los nombres de las teclas, pero otros utilizan el número de la tecla, y esas mesas solo se podrán cambiar cambiando el script.

solució: la clau està en tocar el script. No és que el joc estigui malament, sinó que el joc simula la taula real. En la taula real, d'una banda hi ha el botó 1 associat a start, qur fa baixar totes les boles (després d'haver ficat el crèdit). Després hi ha un altre botó, que és la tecla A (manual ball loader), que fa ficar una bola en el plunger. Per tant, el botó 1 es fa servir, i el botó A també és necessari. Si jo no vull fer servir aquest botó, hauré de tocar el script.

	If (Keycode=StartGameKey) And Credits>0 Then
	  If InProgress = False then Plunger.TimerEnabled=True
	End If
	If Keycode=30 And BallsLeft>0 Then
		PlaySound"BallOut"
		Lift.TimerEnabled=True								'Activates the ball lifter
	End If

Q3: Com podem sortir amb Q o ESC sense el quadre de diàleg?

If you keep ESC mapped as the exit button. Open Visual Pinball. go to Preferences->Keys and click on "Disable ESC key".  This will allow PinballX to act on the ESC key and not VP.

Setting up PinballX, if I remember correctly

If you want to only exit table when confirmed, Run PinballX settings.exe, go to Keyboard Input Settings and set Pause/In Game to the ESC key. Pressing ESC will bring up a menu which will allow you to exit the table

If you want to exit table immediately, Run PinballX settings.exe, go to Keyboard Input Settings and set Exit Emulator to the ESC key instead of setting up the Pause/In Game item.

La idea és que quan estem probant amb el VP ja va bé sortir a l'editor. Però en la màquina acabada, quan estic amb el frontend PinballX, sí que vull sortir amb ESC de l'emulador. Per tant, crec que és més aviat un tema de la configuració del PinballX.

SOLUCIÓ: La bona notícia és que el front-end PinballX ja s'encarrega de gestionar-ho i amb el botó Q ja no ens demana el quadre de diàleg i tornem directament al front-end.

NOTA: A més a més, en el Visual Pinball no he de ficar Q per sortir, he de ficar per exemple ESC (o una altra lletra, doncs ESC no em deixa). Amb aquest problema no m'hi havia trobat, però ara m'hi trobo en una nova màquina (gener 2019).

Q4: vpinmame, em surt el missatge emprenyador "are you legally entitled to play" message and i must check yes or no. is it possible to remove this message permanetly ?

I believe the cabinet version of VPinMAME removes that nag screen. És a dir, hi ha una versió de vpinmame que és la cabinet.

Però la cosa no està tan clara, diuen que amb la versió cabinet també passa. Una altra possibilitat sembla que és tocant el registre:

Making a (Default) key with a Dword value of 1 in : HKEY_CURRENT_USER\Software\Freeware\Visual PinMame\romname should remove the warning message.

Una altra possibilitat és trobar el codi font i compilar:

La versió cabinet (2.5) està a:

He descarregat i instal.lat vpinmame versió cabinet, i no em funciona amb Visual Pinball 991. Torno a ficar la versió 2.6.

La bona notícia és que el front-end PinballX ja s'encarrega de gestionar-ho i arrencant les taules des del PinballX no surt el missatge.

Q5: control de volum, - i =, no funcionen... -> perquè està pensat per a un teclat anglès. Li assigno G i H, per ex.

Q6: es pot gestionar el high score? Yes, the highscores are saved. No problem. Problem is to extract them from the file where they are saved (nvram, i. e. sttng_l7.nv) to display them in another place or file or table or to post them to a tournament website.

Q7: Algunes taules vénen amb fitxers mp3 de música? Com es fa perquè sonin? Fàcil: al VP hi ha la carpeta Music/ en el mateix nivell que les Tables/.

Q8: DMD is hidden behind playfield or playfield is hidden behind VP Editor at table start:

 • right-click each VP application in your VP folder and choose 'Preferences'
 • from there click Compatibility, check 'Compatibility Mode' and choose 'Windows XP (SP2 or SP3)
 • confirm and exit

This setting is especially recommended when you use a front end (VP-Man or else).

Q9: Cursor del ratolí, com es deshabilita? Això no és cap problema, està en la posició y=0 per defecte i és invisible. Quan moc el ratolí, el cursor es fa visible.

Taules FS que fan referència al servidor B2S

La pregunta és perquè hi ha taules a la secció FS que protesta perquè fa referència al servidor B2S, que no tinc instal.lat.

La idea és que les taules antigues (EM) no tenen DMD. Els punts/score estan en el backglass, on es veu la puntuació (en forma de rodets/carros/reels). Com que jo no tinc backglass (i de moment no el vull tenir), no puc veure la puntuació. Perquè aquestes taules estan en aquesta secció. Doncs perquè fàcilment es poden configurar per a una taula FS, renunciant a veure el score.

La única cosa que s'ha de fer és canviar la línia que fa referència a B2S.

There wasnt too much consistency in categorizing the older tables when "B2S" first came around.. there are B2S tables that have an .exe backglass. Those are becoming fewer and fewer. You want B2S tables that use the new directb2s file backglasses :-) Hope that isnt too confusing lol.

Per activar/desactivar B2S seria: (TBD)

De fet també existeix un altre servidor, el UVP. Amb el UVP el backlight (a part del reel del score) pot controlar efectes de llum a partir de la configuració d'un fitxer uvp. En la capçalera de la taula es pot escollir entre les tres possibilitats: vpinmame; b2s; i uvp.

Amb el servidor B2S pot haver-hi molts efectes visuals en el backlight. És el sistema més actual.

Script modificat: Taules FS que fan referència al servidor B2S

 • Big Ben (Williams 1975).vpt: canvio B2SOn = 1 per B2SOn = 3, i ja funciona.
 • Barbarella: he eliminat en el script tota referència a B2S i he aconseguit que funcioni
 • Black Gold (Williams 1975).vpt: B2SOn = 3 ja funciona
 • ...

Modificacions de taules

Aquí documentaré les modificacions que he de fer de les taules respecte els fitxers originals. De moment només estic amb les taules FS (FullScreen Cabinet). les modificacions en principi afecten a algun aspecte del script, com per exemple tecles.

Ace High (Gottlieb 1957) VP9_v1.3 FS

Com es comenta en la secció de dubtes, el dubte venia perquè es necessita la tecla A per ficar la bola en el plunger. Amb el 1 es fan baixar totes les boles, però la A és per ficar la bola en el plunger. Però jo en la meva màquina final hauré d'eliminar aquest botó. Vull que el 1 faci baixar les boles, i quan torni a apretar el 1 fiqui la bola en el plunger, si les boles ja han baixat.

	If (Keycode=StartGameKey Or Keycode=49) And Credits>0 Then
'MsgBox StartGameKey
	  If InProgress = False then Plunger.TimerEnabled=True
	End If
	If Keycode=30 And BallsLeft>0 Then
MsgBox Keycode
		PlaySound"BallOut"
		Lift.TimerEnabled=True								'Activates the ball lifter
	End If

De fet això deu passar amb més taules. S'anomena Nudging (donar una empenta, un cop de colze suau), al fet de posar la bola al seu lloc. I les tecles associades al nudging són /,A i space. De fet, posar la bola al pluger no és nudging.

així funciona, tot i que la lògica potser no és del tot perfecte, però almenys ja no necessito el botó A (todo, millorar)

línia 930
	If (Keycode=StartGameKey) And Credits>0 Then
	  If InProgress = False then 
			Plunger.TimerEnabled=True
		End If
	End If
	If (Keycode=StartGameKey) And BallsLeft>0 Then
			PlaySound"BallOut"
			Lift.TimerEnabled=True								'Activates the ball lifter
	End If

Els keycodes i una explicació mínima de com es programen els keycodes en els scripts està a:

Fixar-se que els keycodes no estan associats al codi ASCII:

0 = 11
1 = 2
2 = 3
3 = 4 //coin. Fixar-se que el valor de la tecla no es correspon amb el keycode!
4 = 5 //coin
5 = 6 //coin
6 = 7
7 = 8
8 = 9
9 =10
A = 30
ADD = 78
APOSTROPHE = 40
AT = 145
AX = 150
B = 48
BACK = 14
BACKSLASH = 43
BACKSPACE = 14
C = 46
CALCULATOR = 161
CAPSLOCK = 58
COLON = 146
COMMA = 51
D = 32
DECIMAL = 83
DELETE = 211
DIVIDE = 181
DOWN = 208
DOWNARROW =208
E = 18
END = 207
EQUALS = 13
ESCAPE = 1
F = 33
F1 = 59
F2 = 60
F3 = 61
F4 = 62
F5 = 63
F6 = 64
F7 = 65
F8 = 66
F9 = 67
F10 = 68
F11 = 87
F12 = 88
F13 = 100
F14 = 101
F15 = 102
G = 34
H = 35
HOME = 199
I = 23
INSERT = 210
J = 36
K = 37
L = 38
LALT = 56
LBRACKET = 26
LCONTROL = 29
LEFTARROW = 203
LSHIFT = 42
LWIN = 219
M = 50
MINUS = 12
MULTIPLY = 55
N = 49
NUMLOCK = 69
NUMPAD0 = 82
NUMPAD1 = 79
NUMPAD2 = 80
NUMPAD3 = 81
NUMPAD4 = 75
NUMPAD5 = 76
NUMPAD6 = 77
NUMPAD7 = 71
NUMPAD8 = 72
NUMPAD9 = 73
NUMPADCOMMA = 179
NUMPADENTER = 156
NUMPADEQUALS = 141
NUMPADMINUS = 74
NUMPADPERIOD = 83
NUMPADPLUS = 78
NUMPADSLASH = 181
NUMPADSTAR = 55
O = 24
P = 25
PAUSE = 197
PERIOD = 52
PGDN = 209
PGUP = 201
Q = 16
R = 19
RALT = 184
RBRACKET = 27
RCONTROL = 157
RETURN = 28
RIGHT = 205
RIGHTARROW = 205
RMENU = 184
RSHIFT = 54
RWIN = 220
S = 31
SCROLL = 70
SEMICOLON = 39
SLASH = 53
SPACE = 57
STOP = 149
T = 20
TAB = 15
U = 22
UNDERLINE = 147
UPARROW = 200
V = 47
W = 17
X = 45
Y = 21
Z = 44

Beat the Clock Beat The Clock (Williams 1963) (update feb 2018)

manual load ball és la tecla L (no la A). Per tant per fer servir la Z o la A a més de la L:

if keycode =38 and activeballs<5 then
if (keycode =38 or keycode =30 or keycode=44) and activeballs<5 then

if keycode = 38 then playsound "balloutr"
if (keycode = 38 or keycode=30 or keycode=44) then playsound "balloutr"

Una altra cosa és discutir si necessito la A i aprofitar el botó per fer una altra cosa. Ja veurem.

Efectivament, la tecla A no la utilitzo, però la Z (keycode) sí, que tinc associada al Left Nudge (màquina 2 i següents).

Charlies Angels FS.vpt

La moneda és tecla 3 i 4, i jo ho vull associar a la 5. Hem de canviar el script

El script crida a script gts1.vbs. Afegeixo les següents línies allà on toca:

Const swCoin3    = 05
vpmKeyName(keyInsertCoin3) & vbTab & "Insert Coin #3" & vbNewLine &_ 
Case keyInsertCoin3 vpmTimer.AddTimer 750,"vpmTimer.PulseSw swCoin3'" : Playsound SCoin

KingTut_VP912_FS_B2S.vpt

If you do not want the backglass to be started automatically, edit the table script and change the line:

LaunchBackGlass "KingTut_VP912_FS_B2S",true --> LaunchBackGlass "KingTut_VP912_FS_B2S",false

i també s'ha de copiar KingTut_VP912_FS_B2S.exe

Left4Dead ver2.5 FS.vpt

Place font files in your windows/font directory. Place the vpt file in your tables folder in your visual pinball directory.

Please download the Left 4 Dead music pack from VPForums.org, as it adds a lot of atmosphere to this table. (no ho he fet, no ha calgut?)

If the table runs slowly, open it in the Visual Pinball editor, and uncheck or check HD render (depending on what it's set to), save the table, close it, and reopen it again to run it.

Nugent i aspectes de música en les taules (per ex, KISS)

Music. No és qe aquesta taula tingui música, sinó efectes sonors que es descarreguen amb la taula (fitxers mp3), i que es poden habilitar o deshabilitar amb els DIPs.

 • F6-> accedeixes als DIPS, i s'ha d'habilitar la melodia i dir comupter sounds.
 • F3->per tal de fer un reset de la màquina i que els efectes tinguin lloc.

A més, els fitxers mp3 s'han de ficar en el directori Media/

Per tant, quan provo les màquines és bona idea accedir a F6 per mirar els DIPs i veure si hi ha algun tema que em pot interessar. Per exemple, potser es pot escollir l'idioma.

Si la taula té música mp3 deu ser un mod (modificació) doncs les taules originals no tenien música (audio), sinó només efectes sonors que es podien generar amb els xips d'audio. Per tant, no hem d'esperar que les taules tinguin música. Les que tenen música haurien de ser mod, com ara alguna taula de KISS que porten associats música de KISS.

Visual Pinball treballa amb vpinmame i les ROMs associades a cada taula, de manera que l'objectiu és ser fidel a la màquina original. Per contra, Future Pinball no està basat en ROMs, sinó que s'ha de construir des de zero, i els autors hi poden ficar coses com música que no són fidels a la màquina original.

Per exemple, la taula KISS (Bally 1979) (Alive).vpt conté les línies:

  If musicNum = 0 then PlayMusic "Alive Deuce.mp3" End If
	If musicNum = 1 then PlayMusic "alive 100,000 Years.mp3" End If
  If musicNum = 2 then PlayMusic "alive Rock and Roll All Nite.mp3" End If
  If musicNum = 3 then PlayMusic "alive She.mp3" End If
  If musicNum = 4 then PlayMusic "alive Rock Bottom.mp3" End If

Quan baixo aquesta taula també he de baixar el zip que conté les cançons, i ficar-les a la carpeta Music/. També es pot baixar aquesta taula amb un altre pack de cançons.

Modificació de Taules EM

Estic treballant amb Visual Pinball 9.1 i taules FS. Les taules EM és normal que no es vegi el score i que no guardin els high scores. Taules en què això està arreglat i que són models (i són favorites):

 • Jacks to Open
 • Drop a Card.

Aquest tipus de taules normalment estan pensades per B2S i un segon monitor. Si les vull veure amb FullScreen s'ha de fer modificacions, tant en el disseny com en el script. Com a norma general, el que he de fer és portar el reel del backligh a una zona que coincideixi amb la posició de la taula. Normalment el reel quedarà torçat, i aleshores pe tal de què quedi bé s'ha d'estudiar com s'ha fet a Jacks to Open i Drop a Card. A més hi ha el tems del high score. Algunes taules ja ho fan bé mitjançant una etiqueta, i fins i tot deixen ficar les inicials (els fitxers es guarden a Visual Pinball/user, recordem que aquestes taules són EM i no tenen ROM). En qualsevol cas tot això s'ha de programar en el script. Per tant, si una taula xula no guarda el HS, s'ha d'afegir el codi per tal de què ho faci (i s'ha d'afegir l'etiqueta en el mode disseny). Les taules EM que són bones i que són candidates a tenir Score visible i High Score són:

 • Aquarius -> OK
 • Atlantis (Gottlieb 1975) -> OK
 • Caddie -> OK
 • Barbarella -> OK
 • Big Brave -> OK
 • Black Gold -> OK
 • Cherry Bell -> OK
 • Dimensions -> OK
 • Free Fall -> OK
 • Hearts and Spades -> OK -> cas especial. Sense fer res, els reels verticals funcionen amb temporitzador quan es fa reset (TBD)
 • Jumping Jack -> OK
 • Kuwait -> OK
 • Ace High -> OK
 • Big Ben -> OK
 • Big Hit -> OK
 • Captain Kidd -> OK
 • Bank-A-Ball -> OK
 • Casanova -> OK
 • Jumaci -> OK
 • King rock -> OK
 • Moon Shot -> OK
 • Now -> OK

La primera taula que he aconseguit modificar amb el HighScore vertical és Ace High. A més, també he visualitzat el High Score (encara que de moment no està vertical). El mètode utilitzat ha de ser similar a les altres taules.

Bàsicament, l'algorisme per convertir un score als 6 dígits és:

'cridem a la funció de pintar els reels
SplitFSScore Score
 
Sub SplitFSScore (Byval fsscorevalue) 'codi meu
	 Score100K=Int ((fsscorevalue/100000))	
	 Score10K=Int ((fsscorevalue/10000))														
	 ScoreK=Int (((fsscorevalue-(Score10K*10000)))/1000)										
	 ScoreCent=Int (((fsscorevalue-(Score10K*10000)-(ScoreK*1000)))/100)						
	 ScoreDec=Int (((fsscorevalue-(Score10K*10000)-(ScoreK*1000)-(ScoreCent*100)))/10)			
	 ScoreUnit=Int ((fsscorevalue-(Score10K*10000)-(ScoreK*1000)-(ScoreCent*100))-(ScoreDec*10))
	 EMReel100K.SetValue(Score100K)
	 EMReel10K.SetValue(Score10K)
	 EMReelK.SetValue(ScoreK)
	 EMReelCent.SetValue(ScoreCent)
	 EMReelDec.SetValue(ScoreDec)
	 EMReelUnit.SetValue(ScoreUnit)
End Sub

Per tal de què el score sigui vertical en una taula FullScreen no he de pintar un score amb una matriu de 5 ó 6 dígits, sinó que he de pintar 6 dígits del tipus 1FS_reelscore (s'ha d'importar aquesta imatge, que és la que es feia servir en el Jack To Open). Aleshores, separar el valor de cada dígit, i actualitzar el dígit en cadascun dels reels. A més a més, en l'inici de la partida, he de pintar els reels a 0.

Visual PinMAME (VPM): instal.lació i configuració

PinMAME és important per a aquelles taules que tenien una ROM. En la ROM es guardava el software de com funcionava la taula.

So you're most likely going to run Visual Pinball with PinMAME at the same time, which is handled automatically after you register and setup PinMAME. (There is no need to launch PinMAME separately by yourself as it is automatically launched by Visual Pinball when you play a table).

Hi ha taules de Visual Pinball que necessiten la ROM i han de treballar amb PinMAME. Si la ROM no es troba, protesta. Tanmateix, deixa llençar la bola i fer servir els flippers, doncs la cinemàtica/física del joc no està en la ROM, sinó en l'emulador.

Per instal.lar VP i VPM:

Quan segueixo aquest enllaç actualitzem VPinMAME a la versió 2.5. Però aquesta no és la última. La última, del desembre 2015, és la 2.6: (http://www.vpforums.org/index.php?app=downloads&showfile=11571)

 • Visual PinMAME 2.6 (Standalone DLL) 2.6

Quan llenço una taula que necessita ROM, aquesta informació està en el script (.vbs), i si tot està ben configurat i la ROM descarregada i posada en la carpeta roms/ del VPM, tot haurà de funcionar.

En la configuració del VPM/VPinMAME he de tenir en compte: For VPinMAME check the following settings:

 • double-click Setup.exe (in the folder where VPinMAME was installed)
 • click 'Setup Paths...'
 • verify that Display is set to '(Default)'
 • verify that 'Always run full-screen on this display' is unchecked
 • verify that the folders paths (ROMs, cfg, nvram, Samples) match your setup
 • 'OK' or 'Cancel', then 'Quit'.

Configuració amb taules FS

Estic fent les taules FS, i algunes porten el DMD (punts), i d'altres no. Mentre estic jugant puc accedir a la configuració del VPinmame:

F1: configuració pinmame (s'ha de reiniciar el VP) -> no cal reiniciar VP, només cal tancar i tornar a obrir la taula, com és lògic. Amb F3 senzillament reiniciem el Pinmame des de la taula oberta.
F4: diplay toggle. Funciona? Això és el que interessa per mostrar o no els punts. -> no veig que funcioni
F5: tamany del DMD.

Double size (opció de F1) fa referència a l'opció F5 que canvia el tamany del score. Podria ser interessant accedir a aquesta tecla...

La configuració està a:

 • C:\Program Files\Visual Pinball\VPinMame\cfg

aquests fitxers s'han de copiar per guardar la configuració. És igual que passa amb MAME.

Moltes de les taules porten el score, tot i que ocupa una petita part de la pantalla i estan a 90 graus respecte la taula FS. Jo estic fent les proves per fer una taula FS (les altres opcions són la desktop; spanned; BS).

DMD: dimensions, posicionament i rotació

Em trobava que hi havia taules amb el DMD rotat, i d'altres no. De fet, és molt fàcil. En el script:

With Controller
  .GameName = cGameName
  ...
  .Games(cGameName).Settings.Value("rol")=1 '1 means rotated

o bé

Controller.Games(cGameName).Settings.Value("rol")=1	
Controller.Games(Controller.GameName).Settings.Value("rol")=1

Per ficar la posició del DMD des del codi:

'DMD position and size 1400x1050
'.Games(cGameName).Settings.Value("dmd_pos_x")=500
'.Games(cGameName).Settings.Value("dmd_pos_y")=2
'.Games(cGameName).Settings.Value("dmd_width")=400
'.Games(cGameName).Settings.Value("dmd_height")=92
.Games(cGameName).Settings.Value("rol")=1

És important adonar-se que jugant, si no deshabilto el mouse, amb el botó dret puc ficar el contorn del DMD, i aleshores canviar les dimension. Sembla que he de reiniciar (F3), i aleshores ja puc ocultar el contorn.

D'aquesta manera puc aconseguir fàcilment que tots els DMDs tinguin l'orientació adequada. En alguns casos es desitja no guarda les proporcions, i així quan jugues teòricament es llegeix més bé.

Pinball FX2: instal.lació i configuració (NO)

Aquest link és la referència per a les taules de Pinball FX2.

A Pinball FX2 hi ha taules com per exempla la del FC Barcelona. T'has de logar per descarregar les taules.

Pinball FX2 es pot integrar amb PinballX, i les taules es poden jugar en format desktop o en format FS, tal com es veu en algun video.

NOTA. De moment no faré servir Pinball FX2

Frontend PinballX: instal.lació i configuració

Amb PinballX puc integrar les taules de Future Pinball, Visual Pinball i Pinball FX 2. De moment només tindré Visual Pinball.

Després de registrar-me (joanillo/jq****) ja puc accedir al fòrum i al download. Instal.lo l'aplicatiu (pensava pagar, però ara veig que me la deixa instal.lar sense problemes).

La primera vegada arrenca la configuració, on sempre puc tornar amb l'executable settings.

Les bases de dades estan a C:\PinballX\Databases/Visual Pinball, i estan en format XML. Hi ha un gestor gràfic per ficar i editar els jocs, però el millor és editar directament el xml.

El format de cada joc és:

	<game name="FS GOTTLIEB - Amazon Hunt">
		<description>FS GOTTLIEB - Amazon Hunt</description>
		<manufacturer>Stern</manufacturer>
		<year>1980</year>
		<type>SS</type>
		<hidedmd>True</hidedmd>
		<hidebackglass>True</hidebackglass>
		<enabled>True</enabled>
		<rating>3</rating>
	</game>

Enlloc diu el nom de la taula (fitxer .vpt), suposo que el dedueix a partir del nom. Efectivament, el game name és el fitxer .vpt sense l'extensió.

Ficar l'art de les taules (Media)

Underlay.png

Dins de la carpeta PinballX/Media/Visual Pinball hi ha diverses carpetes, les que ens interessen són: Table Images i Wheel Images. Es tracta de ficar les fotos de les taules i de les Wheel que pic trobar en els Hyperpin Media Pack de vpforums.org. El nom: n'hi ha prou en ficar el mateix nom que la taula (substituint vpt per l'extensió de la imatge), que coincideix amb el nom de game name del fitxer XML de la Database. (Ara bé, m'hi trobat que si el nom no coincideix exactament crec que també l'agfafa, deu haver-hi algun algorisme).

La imatge de la taula ha de ser en format 16:9 (FS), orientat al revés del meu criteri general: la part de dalt de la taula cap a la dreta. Els fitxers que em baixo del Hyperpin Media Pack ja tenen aquesta orientació.

Efectivament, quan vaig al Game List Manager, veig que els jocs estan associats al nom del fitxer vpt, sense l'extensió.

En el PinballX, quan navego per les taules, no es veu l'overlay. Solució: A PinballX\Media\Images hi ha la carpeta Overlay and Underlay. S'ha de triar la imatge que vull i ficar-la en el directori pare. He de triar la imatge Underlay, però l'hauré d'editar amb el color que vull i guardar-la amb png, que guarda les transparències.

Ficar les instruccions de les taules

Les instruccions funcionen de la mateixa manera. Si hi ha instruccions a la carpeta PinballX\Media\Instruction Cards, aleshores quan selecciono un joc puc veure les instruccions navegant i Enter. Per tant, no cal el botó I que deu ser per veure les instruccions quan estic jugant. Veig que les instruccions estan en format swf (shockwave flash). Cal? Efectivament no cal, pot ser un png.

En els fitxers media pack que es descarreguen poden haver-hi les instruccions.

Resumint

Les imatges que necessito són les Table Images, Wheel Images i Instruction Cards. I els directoris:

 • Pinball X > Media > Visual Pinball > Table Images
 • Pinball X > Media > Visual Pinball > Wheel Images
 • Pinball X > Media > Instruction Cards (png, schockwave Flash)

High Scores

Només faig servir Visual Pinball. Per tant, és Visual Pinball el que s'encarrega de guardar els highscores. D'una banda hi ha les taules que van amb VPinMAME (amb roms), que suporten el hiscore. El hiscore es guarda en els fitxers de la carpeta nvram (en les màquines originals, el hiscore es guardava a la RAM, i quan es desendollava la màquina es perdia el hiscore). Per tal de què no es perdi la puntuació màxima, quan s'acaba la partida es guarda el valor de la ram en un fitxer. D'altra banda, VP (o la seva combinació amb PinballX), crec que també sap guardar hiscores d'altres taules que no tenen nvram.

La gestió de guardar els hiscores és de VP, però la visualització es fa en el front-end, en l'apartat Information d'una taula. És PinballX el que llegeix aquests fitxers i em permet visualitzar els hiscores. Els que tenen 0 és que guarden bé el hiscore, encara que no el tingui anotat.

En el meu Excel creo una columna per saber quines són les taules que suporten el hiscore, i guardar el meu hiscore particular.

Hi ha una utilitat en línia de comandes que sap llegir els fitxers nvram (Its PinMAME roms that are relevant not the tables).

PINemHi is a commandline-program that can read the hiscores for Visual Pinball games and Future Pinball games.

Usage:
PINemHi -v                       displays the version of PINemHi
PINemHi -lgf                      displays Future Pinball-games that are supported by PINemHi
PINemHi -lgv                     displays Visual Pinball-games that are supported by PINemHi
PINemHi -lr                       displays the roms (vpinmame) that are supported by PINemHi
PINemHi <romname>.<extension>    displays all the high-scores for that game(rom)
                                e.g. afm_113b.nv or familyguy.fpram

És important configurar bé pinemhi.ini:

[paths]
VP=C:\Program Files\Visual Pinball\VPinMame\nvram\
FP={path to Future Pinball}\fpram\

i executar-lo:

c:\pinEMhI 1.2>PINemHi.exe amazonh.nv
HIGHEST SCORE
906.400

Les roms (taules) suportades per pinmame

PINemHi.exe -lr>llistat.txt

abv106
abv106r
afm_10
afm_11
afm_11u
afm_113
afm_113b
afm_f32
agsoccer
algar_l1
alienstr
alpok_b6
..

i per tant aquests són els que podré tenir la llista de high scores en el PinballX.

si no està a la llista efectivament no funciona:

c:\pinEMhI 1.2>PINemHi.exe ind250cc.nv
Not supported rom

I amb l'opció -lgv tinc el nom de la taula en comptes de la rom (tenint en compte que una taula té diferentes versions de rom=:

PINemHi.exe -lgv>llistat2.txt

A.G. Soccer-Ball
Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends
Airborne
Al's Garage Band goes on a Worldtour
Algar
Alien Poker
Alien Poker Multiball
Alien Star
Amazon Hunt
Apollo 13
Arena
Asteroid Annie and the Aliens
Atlantis
Attack and Revenge from Mars (jpsalas)
Attack from Mars
Austin PowersT
...

Existeix la carpeta C:\PinballX\High Scores\Visual Pinball, i aquí també es van guardant els high scores en format txt. De fet el contingut d'aquests fitxes no és més que el contingut del nvram però en format text.

Les dues llistes les guardo en els fitxers nvram_hiscores.txt i vp_hiscores.txt de /home/joan/MAME/ROMs/VP9_FS/media_pack/Visual Pinball

El que és important, per tal de què es guardi correctament el hiscore de la taula, és arribar al final de la partida (game over), que té certa lògica.

Podria fer un script batch (windows) o bash (Linux) per tal de recórrer totes les roms i obtenir llistats de highscores.

Hi ha concordància entre els fitxers nvram i els fitxers de text que es guarden a la carpeta C:\PinballX\High Scores\Visual Pinball:

Creature_from_the_Black_Lagoon_FSHD_Mod_1.1
GRAND CHAMPION
JBJ   180.000.000

CREATURE FEATURE
HALL OF FAME
1) DRF   165.000.000
2) CMP   150.000.000
3) PDH   125.000.000
4) DOA   100.000.000

que és precisament el resultat de fer

C:\PINemHi 1.2>PINemHi.exe cftbl_l4.nv

Per tant, els high scores que hi ha al PinballX són els highscores que hi ha en els fitxers VPinMame/nvram També:

FS GOTTLIEB - Amazon Hunt
HIGHEST SCORE
906.400

C:\PINemHi 1.2>PINemHi.exe amazonh.nv

C:\PINemHi 1.2>PINemHi.exe lectrono.nv
HIGHEST SCORE
7.560

En el moment que executo per primera vegada una taula es crea el fitxer nvram (per ex, lectrono.nv), amb high score = 0, però no s'acualitza fins que no acabo la partida correctament. Si aquesta taula l'obro per primer cop des del PinballX no apareix el high score a la Informació de la taula. Però un cop finalitzo la partida des del PinballX, el PinballX actualitza la informació.

No totes les taules suporten els high score. Per exemple, Mexico'86. Es crea el fitxer nvram (mexico.nv), però està en un format que no l'entén el PINemHi.exe, i per tant tampoc el PinballX. Efectivament, Mexico'86 no està a la llista.

Modificar el High Score d'una taula

Es tracta de modificar els fitxer nvram, que es crea quan es juga a una taula. El nom del fitxer és el mateix que el de la seva rom, i es pot saber mirant el script (ho dic perquè puc tenir vàries versions i roms d'un joc, i això pot portar a confusió).

Es tracta d'obrir amb un editor hexadecimal el fitxer (a Windows el Hex Editor Neo, per ex), que permeti l'edició. A Linux seria ghex. La modificació del fitxer a vegades és fàcil, i a vegades és mes difícil. Els èxits i fracassos que he tingut estan a comentaris3 de l'Excel, i a high_score_practic tinc llistades totes les taules de les que puc controlar el high score. Hi ha taules que puc controlar el high score, però si no tenen high score (perquè era una taula B2S, i si no tinc DMD no puc veure el score) és inútil controlar el high score.

Hi ha diferents causístiques:

1) En els casos més senzills (Panthera, Amazon Hunt) només es guarda un high score i no es guarden les inicials. Es tracta de buscar el valor del high score actual en el fitxer nvram, i modificar-lo (a més, és convenient esborrar els fitxer corresponent a PinballX/High Scores, que és una còpia del high score en format txt.

2) Hi ha un tipus de high score que anomeno Hall of Fame (HOF), en què hi ha una llista de high scores i inicials. Es tracta de localitzar el contingut a la nvram (els high scores acostumen a estar al costat de les inicials). És fàcil de trobar i modificar, per exemple Cyclone. Compte però perquè hi ha d'altres taules com ara Congo que no n'hi ha prou a canviar-ho en un lloc. Els high scores poden aparèixer repetits a dos o més llocs, i s'ha de canviar en tots els llocs. Aleshores sí que funciona.

3) Hi ha taules com ara Star Wars que els canvis no tenen efecte. De fet, miro a PinballX/High Scores i no existeix el fitxer corresponent de Star Wars.

4) Un fitxer interessant on es guarda informació i on es guarden high scores és el fitxer Visual Pinball/User/VPReg.cfg. Per exemple, he rebaixat el high score de Ace High. Per modificar aquest fitxer ho he de fer amb un editor hexadecimal (si es fa amb un editor de text es corromp el fitxer). En aquest fitxer hi ha el high score de moltes d'altres taules.

5) A vegades modifico el fitxer de la RAM, i quan torno a arrencar la taula fa un Restore Setting: d'alguna manera se n'adona que hi ha un error i restaura la configuració inicial. En aquests casos, la manera de procedir seria mirar on guarda el high score en la rom, modificar-ho directament a la rom, i quan es crea el fitxer nvram es crearia amb el high score modificat. Probar-ho per exemple amb Oba Oba (TBD)

Un cas especial és el de les taules EM. Puc tenir taules molt bones i xules i que guarden bé el high score. Per exemples Jacks to Open és S+ i guarda el high score. Puc veure el HiScore en una etiqueta i puc canviar les inicials si el supero. És a dir, fantàstic. Però tanmateix aquesta no apareix el HiScore a Info, i no es guarda el HiScore a nvram. On es guarda?

Però moltes d'aquestes estan pensades pergh jugar amb DMD i un segon monitor. Amb la coffee table és normal perdre el score, i aleshores no té massa sentit controlar el high score. Però hi ha alguna taula que sí que puc veure el score. De fet, es pot aconseguir veure el score (i també el high score) modificant el disseny de les taules. Això és amb el que estic en les taules EM: canviar la posició del score en la taula, i ja apareix. Cada cas és particular.

Group filtering

La gestió es pot fer amb el File Manager gràfic. Però és més fàcil remenar directament els fitxers XML. Per afegir nous grups, n'hi ha prou en afegir nous fitxers XML. Així, puc tenir un fitxer per a preferits, un altre per EM o SS (que és una manera de seleccionar per dècades, màquines antigues i màquines més noves). També puc tenir un filtre per aquelles taules que tenen hiscore i que em preocupo d'augmentar el hiscore.

Assingació de les tecles en el PinballX

PinballX té un programa que es diu settings, per configurar-ho tot. És molt complet. M'he trobat amb un problema amb les tecles, el I-PAC i el joytokey. El problema era de configuració del PinballX: la següent pantalla després de la definició de les tecles, ve la definició del joystick. Per defecte té botons assignats, s'ha de deixar tot en blanc.

Configuració del so

Tenir un bon so és important. Si la sortida és HDMI i la tele és HDMI, he de considerar fer sortir el so per HDMI. També pic treure el so pels altaveus i tenir un amplificador d'audio. Però el que no pot ser és treure el so per al mini-speaker. El que em passa amb la TV LG Flatron és que l'endtrada és DVI (no pas HDMI), i per tant, encara que la sortida de vídeo és HDMI, no escolto res. En aquest cas he de fer servir uns altaveus externs.

Recordar que tinc dos tipus de sons: els sons de la taula; i la música. Tots dos s'han de sentir bé, i han d'estar ben compensats. A Visual Pinball hi ha un mesclador per compensar-los, si cal.

Recordar com puc configurar la targeta de so a windows7. En la barra de baix hi ha la icona de l'altaveu > botó dret > dispositius de reproducció. Els he de veure tots, escullo l'adequat.

Sons en el Visual Pinball

Els sons es troben a Table > Sound Manager. Aleshores es pot veure tota la llista de sons que utilitzen les taules, i el corresponent fitxer.

Configuració mínima de botons (discussió)

La decisió de quants botons necessitaré l'aniré prenent a mida que conegui bé el frontend i el Visual Pinball. La idea és que sigui una configuració mínima i funcional, i que reaprofiti algun botó tant per al front-end com per al Visual Pinball/Pinball FX 2.

Número de botons que necessitaré (configuració mínima)

The second flipper is called "magna save". there are some tables which have this feature. I'm going with 2 flipper buttons.

 • Start (select)
 • Exit
 • Instructions (in Pinball X) -> no caldria
 • Flyer in Pinball X and Coin in VP
 • Genre Button for Pinball X.
 • launch ball button (també existeix analog plunger)

Pensar en el audio volume controls (2 botons més?)

Els botons de flipper han de servir per moure'm en les diferents taules del Pinball X.

I'm more for the cleaner look:

 • 2- standard flipper buttons
 • 1- Launch ball
 • 1- credit button
 • 1- exit table button
 • 1- start button

Couldn't care less about flyer or instructions and as for menu navigation extras it's probably not worth it unless you're OBSESSED with having tons of tables. I've got about 70 and only actually play a dozen.

Configuració original PinballX

Aquestes són les tecles per defecte del PinballX:

Quit: Q
Left: Left
Right: Right
Select: Return
Rotate: R
Page Left: Down
Page Right: Tab
Exit Emulator: Q
Playfield Screenshot: B
Pause/in Game: P -> efectivament funciona per tal de pausar la taula, i retorna el control al PinballX
Intructions: I
Volume Down: Substract
Volume Up: Add

NOTA: en les dues taules que estic fent de B2S (primavera i tardor 2018) dec tenir una altra versió del PinballX, amb les tecles:

 • Select/Start: 1
 • Plunger: Enter

El problema és que a mi m'interessava que el Select fos Enter, però en canvi el Select també està associat al Start. Per tant, aquesta entrada queda com a 1, i és la que hauré de fer per jugar les taules. El que podria ser interessant és canviar la disposició de les tecles... que no estiguin les 4 en línia.

IPAC i JoytoKey

He comprat aquest IPAC per 13,5+3,5=17e. Té 12 botons.

Però compte, que aquest IPAC (no és l'IPAC oficial de Ultramarc) emula un gamepad, no pas un keyboard. Per tant, per llençar events de teclat necessito el JoytoKey:

I aleshores ja és fàcil de configurar.

How to automatically start JoyToKey during Windows startup?

Automatically start JoyToKey during reboot (Windows XP)

For Windows XP, it is very easy to start JoyToKey during PC start up. You just need to create a shortcut and put it in “Startup” folder as follows.

Go to Windows start menu, right-click “Startup” folder (in “All Programs”), and then select “Open” or “Open all users”, depending on whether you want to start JoyToKey only for yourself or for all users. Then, copy the shortcut to “JoyToKey.exe” into that folder. If you want to run JoyToKey as an administrator, right-click the shortcut, open “Prop

El meu enllaç directe és C:\JoyToKey_en\JoyToKey.exe

El JoyToKey: (jo tinc la versió 5.8.4, i aquest serial que era per la 5.2.1 també funciona: VTKY-SLV3-VWML)

Una cosa interessant és que amb JoytoKey puc assignar vàries tecles a un botó. I això és interessant per reduir el número de botons.

Per exemple, el nudging (donar una empenta a la bola quan està bloquejada) pot ser un botó obligatori, però això no vol dir que hagi de ser un botó exclusiu. La idea és aprofitar el segon botó dels flippers (a l'esquerra i a la dreta) per assignar-lo al volum +/-, al nudge (right i left) i al magna save (right i left). Per exemple, quan apreto el botó dret estic fent alhora magna save, right nudge i volume add. Però tant se val, no passar res.

Per defecte a VP els nudges estan assignats a :

 • Left nudge: Z
 • Forward nudge: space
 • right nudge: /

Potser el forward nudge no cal...

Problemes amb el JoytoKey

És interessant l'opció Preferences > Start JoytoKey in a minimized mode.

El problema està en què quan està minimitzat no puc obrir el programa en mode gràfic per canviar qualsevol configuració. Això es soluciona editant el JoytoKey.ini i canviar el paràmetre StartIconified=0. En reiniciar la màquina ja recupero l'entorn gràfic. També és interessant l'opció AllowMultipleRunning=1.

Important. Un cop ja tenia muntada la màquina i només operava amb els botons, he vist que el left i right no funcionaven bé en el PinballX (és com si s'apretessin dues vegades, navegant pel menú saltava opcions) (en el notepad funcionaven bé). I també el botò de start en el PinballX el que feia era sortir del programa. El problema no és del joytokey, és del PinballX. Important: en la configuració del PinballX, després de definir les tecles, la següent pantalla assigna la definició del joystick. Aquestes definicions han d'estar en blanc (en comptes de tenir botons assignats).

Configuració final (discutint)

Els botons actuen tant al VP com al PinballX. La clau està en què en el JoyToKey puc assignar vàries tecles a un botó, i això ho puc fer servir.

En un principi havia pensat d'assignar el left nudge i right nudge al flipper 2 L i flipper 2R. Però no! Els left i right nudge provoquen el tilt. Em trobava que quan volia canviar el volum, provocava el Tilt. Per tant, oblidar-se del left i right nudge.

Aquesta serà la configuració final, buscant una combinació mínima de botons, però amb els que pugui fer el màxim:

 • flipper 1 L: left. PinballX: amunt en el menú
 • flipper 1 R: right. PinballX: avall en el menú
 • coin: 5
 • Start: 1
 • Plunger: Enter. PinballX: Enter
 • quit (exit table): Q. PinballX: sortir.
 • flipper 2 L: volume - (L), magna save left (X). PinballX: volume + (X)
 • flipper 2 R: volume + (R), magna save right (X). PinballX: volume - (X)

Per col.locar (no necessàriament obligatori):

 • VP: forward Nudge, manual load ball (tecla A) (A)
 • VP: F5 (vpinmame): (F5). per tal de fer més gran o més petit el score.
 • Pause: (P) (és del PinballX i afecta al VP). (P)

Configuració final (definitiu: PinballX + Visual Pinball)

Utilitzaré 8 botons (a part de l'interruptor), tenint en compte que amb el JoyToKey puc assignar a un botó vàries tecles.

En general, els 8 botons tenen la funció resumida:

 • B1: flipper1
 • B2: flipper2
 • B3: coin / pause
 • B4: start
 • B5: plunger
 • B6: Exit
 • B7: Vol -
 • B8: Vol +

Però amb detall aquests botons fan les següents funcions: (funció i tecla)

 • B1:
  • VP: Flipper1 (Left)
  • PinballX: Menú amunt (Left)
 • B2:
  • VP: Flipper2 (Right)
  • PinballX: Menú avall (Right)
 • B3:
  • VP: Coin (5)
  • PinballX: Instructions (I)
 • B4:
  • VP: Start (1)
  • PinballX:
 • B5:
  • VP: Plunger (Enter)
  • PinballX: Select (Enter)
 • B6:
  • VP: Exit (Q)
  • PinballX: Exit i Quit Emulator (Q) -> però compte!: en el Visual Pinball no he de ficar Q per sortir, he de ficar per exemple ESC
 • B7:
  • VP: Vol- (L); Magna Save Left (S)
  • PinballX: Vol- (L)
 • B8:
  • VP: Vol+ (H); ; Magna Save Right (D)
  • PinballX: Vol+ (H)
 • B9: (botó de més amunt, left) (màquina versió #2)
  • VP: Left Nudge (Z)
  • PinballX:
 • B10: (botó de més amunt, right) (màquina versió #2)
  • VP: Right Nudge (X)
  • PinballX:

Profile1.cfg:

[General]
FileVersion=57
NumberOfJoysticks=2
NumberOfButtons=32
DisplayMode=2
UseDiagonalInput=0
UsePOV8Way=0
Threshold=20
Threshold2=20
KeySendMode=1
SoundFile=
ImageFile=

[Joystick 1]
Button01=1, 25:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button02=1, 27:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button03=1, 35:49:00:00, 0.000, 0, 0
Button04=1, 31:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button05=1, 0D:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button06=1, 51:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button07=1, 4C:53:00:00, 0.000, 0, 0
Button08=1, 48:44:00:00, 0.000, 0, 0
Button09=1, 5A:00:00:00, 0.000, 0, 0
Button10=1, 58:00:00:00, 0.000, 0, 0

NOTA1-SO. Només en el VP és com si no funcionés, però juntament amb el PinballX funciona tot correctament.

NOTA2-Magna Save: Funciona en el Black Knight i d'altres. Gràcies a un iman, quan està actiu puc evitar que la vola caigui pel drain.

NOTA3-Pausa/Instruccions. Assigno la P als dos, en el PinballX, i funciona. No entren en contradicció, doncs les instruccions són del PinballX, i la Pausa també està definida en el PinballX, però afecta al joc de la taula (InGame Pause). No!! El Pause i les Instruccions no interfereixen. Però el Pause de PinballX no pot coexistir amb el Coin (5) del VP. El Pause del PinballX afecta al VP, i per tant no puc tenir una tecla de VP en el mateix botó. Conclusió: si no vull afegir cap altre botó, no fico Pause. Assigno la I a Instruccions.

TODO: En algunes taules hi ha el Manual Ball Loader, però no està en la configuració. Quines eren?

Resumint, la configuració del JoyToKey seria:

 • B1: Left
 • B2: Right
 • B3: 5,I
 • B4: 1
 • B5: Enter
 • B6: Q
 • B7: L-S
 • B8: H-D
 • B9: Z
 • B10: X

I el layout dels botons queda de la següent manera:

Nudge              Nudge
left Exit Start Coin Plunger Right
***  *   *   *   *   ***
Vol-               Vol+    

En un principi havia pensat d'assignar el left nudge i right nudge al flipper 2 L i flipper 2R, amb els botons F i G. Però no! Els left i right nudge provoquen el tilt. Em trobava que quan volia canviar el volum, provocava el Tilt. Per tant, oblidar-se del left i right nudge.

Taules B2S

(TBD) En aquesta secció he de documentar com instal.lar i configurar el servidor B2S per tal de poder veure en una segona pantalla la puntuació i efectes visuals en el backlight. Tant en les taules modernes com en les antigues. De fet, és la única possibilitat de veure la puntuació en les màquines antigues.

Visual Pinball: crear una taula original

Construcció coffee table

Dimensions taula pinball v1.png

NOTA: el plànol té una errada: la pantalla ha d'estar ben centrada a la fusta.

Aquest és el projecte de la primera taula. Disposo d'una fusta de 90x60, i una tele amb un marc prim. El primer objectiu és fer el forat a la taula, que no es vegi el marc, amb un marge de 0,5cm a cada costat. Després de fer el forat s'haurà de fresar per tal de què la pantalla quedi el més a la vora possible de la superfície.

Per la tapa de sota sortiran els cables. Necessito un plug de 220V femella, de manera que el cable vaig independent del moble. En la tapa de sota també incorporaré les entrades USB i RJ-45. La idea és que el moble tingui accés a la xarxa, teclat i USB, de manera que mai s'hagi d'obrir la tapa. Per tal de tenir accés a Internet, hi ha dos opcions:

NOTA. En la primera versió no té RJ45 externa, no passa res. El que sí que tinc és accés USB i per tant sempre puc ficar un llapis USB.

Pressupost

 • ordinador: 150 e
 • targeta gràfica: 55 e
 • power supply extra: 38 e
 • I-PAC: 10 e
 • tele 32: 192 e
 • botons i switch: 10 e
 • amplificador: 5 e
 • cable hdmi: 3 e
 • vidre: 45 e

Total: 508 e

Todo configuració segona versió. Coses a millorar

 • És important la posició dels flippers. La idea és que puguis recolzar el polze sobre el vidre, i que puguis arribar fàcilment al botó dels flippers. En aquesta primera màquina m'han quedat allunyats. En la segona màquina ja 'ha quedat millor. És important que quan recolzi la mà per accedir als botons, no hagi de posar la mà a la cantonada.
 • La tele seria bo que tingués una extensió IR, tot i que realment no em cal el mando amb la tele que tinc de la primera màquina. Pel forat de sota també puc accedir amb IR, i realment no s'ha de tocar per res el mando.
 • La placa millor que no sigui Small Form Factor, tot i que al final no m'ha anat tan malament.
 • Amplificador i altaveus. Doncs al final a la primera màquina no li he posat els altaveus externs. Amb el volum de la tele n'hi ha prou. Deixo el volum de la tele al 100%, i el COIN se sent molt bé (el COIN té baixos que amb els altaveus que volia posar no se sentia res...). El volum se sent molt bé, tot i que no hi ha sortida externa dels altaveus de la tele. Amb el segon botó dels flippers puc baixar el volum de la tele sense haver de tocar el mando. De totes maneres, si tinc el volum a tope no se senten els ventiladors, tot i que seria millor que aquest no fos el cas.
 • vidre. El vidre ha de ser gruixut. Compte amb els cantos, que no estiguin afilats. Seria possible les cantonades més arrodonides? Allò important és que per accedir als tres botons laterals, no hagi de posar la mà just en la cantonada.
 • Big Brave. Trobo a faltar el número de boles. En general, les taules electromecàniques que posiciono el score de forma manual, seria bo que tingués informació del número de boles.
 • Compte perquè el left nudge i el right nudge també provoquen el Tilt. Els tenia associats als botons F i G. Havia fet que els botons secundari del flipper (associats al volum també disparessin F i G, associats al Nudge). Ja ho he tret. -> NOTA 2a versió: doncs no, el nudge s'ha d'implementar, és una bona opció, doncs ajuda a canviar la trajectòria de la bola quan va directe al forat. El nudge serà tilt quan s'abusa, però fer-lo servir ocasionalment és correcte.
 • Problemes de ventilació. Bàsicament el problema ve pel ventilador de la CPU. En la primera màquina depèn del joc es dispara el soroll de fons degut bàsicament el ventilador. Primer de tot, és important posar una bona pasta tèrmica, que no ho he fet en la primera màquina. Després, com es veu en la foto dels components, el ventilador de la CPU l'he separat de la CPU. És aquest ventilador el que fa més soroll. Seria important que aquest ventilador continua ficat sobre la CPU, amb algun sistema d'anclatge que sigui efectiu. Per la següent màquina hauria de vigilar més aquest tema, i probar la màquina durant una bona estona. Al final he tret els altaveus, però he deixat el forat dels altaveus, que ja va bé per la ventilació. Una altra possibilitat seria entrar en la BIOS i veure quines possibilitats dóna el tema de la temperatura i la configuració dels ventiladors.
 • Hot Tip: no carrega?
 • Hi ha alguna possibilitat d'amagar la barra d'estat (la barra de sota) del Windows?

Instruccions

Tauleta de Cafè amb emulador de Pinball (v1, gener 2017)
===============================================

La tauleta de cafè amb emulador de Pinball consta de:

*ordinador: HP Elite 8000 Dual Core 3,2GHz SFF (Small Form Factor), 4GB de RAM i 250GB de Disc Dur
*targeta gràfica: ATI Radeon 5770 DDR5
*2 fonts d'alimentació
*TV Samsung UE32J4000 32" LED

Software: Windows 7 + Visual Pinball 9 (emulador) + PinballX (fronend)

1. Arrencar la màquina. 
Per arrencar la màquina hem de connectar el cable d'alimentació subministrat, obrir l'interruptor d'alimentació (tapa de sota), i seguidament pitjar el botó vermell (també a la tapa de sota). En aquest moment s'ha de veure com arrenca el sistema operatiu Windows 7.

2. Frontend
La màquina entra directament en el front-end, que és el sistema que ens permet escollir i navegar per les diferents taules de pinball.
Amb els botons de flipper (botons laterals) podem anar endavant o endarrera per les taules de pinball de la categoria seleccionada.
El botó de plunger (botó blau de la part frontal, el de la dreta) fa el paper de selecció. Amb aquest botó podem seleccionar una taula, i ens apareixen diverses opcions, com ara 'jugar a la taula', 'Instruccions', 'Informació de la taula', 'Canviar de categoria'.

S'han configurat més de 200 taules, entre les quals tenim les que es consideren millors taules de pinball segons rankings de popularitat. S'han escollit taules de les diferents èpoques i de diferents fabricants. Per tant, trobarem des de taules 'electromecàniques' dels anys 50, fins a taules SS (estat sòlid) dels anys 80 i 90. Les taules s'han classificat en les següents categories: Preferides, Molt bones, Bones, Altres.

Amb el botó vermell (esquerra) podem apagar la màquina o sortir del front-end. Si apaguem la màquina, esperem que s'aturi Windows 7, i finalment tanquem l'interruptor i podem retirar el cable. Si sortim de l'emulador i volem apagar la màquina, apretem el botó vermell que hi ha a la tapa de sota, i Windows 7 s'apagarà amb normalitat. Com en qualsevol ordinador, hem d'evitar treure el corrent de la màquina quan l'ordinador està operatiu.

3. Visual Pinball. Emulador.
Quan volem jugar a una taula només cal seleccionar 'Play table'. Cada taula és diferent, totes les taules s'han testejat. Normalment són 3 o 5 boles per partida. Per començar hem de simular la introducció d'una moneda (crèdit). Hi ha jocs que necessiten dos crèdits per jugar. Amb el botó groc (botó de Start) es comença la partida. En funció dels crèdits que s'han introduït, algunes taules són multijugador (2 ó 3 jugadors que es van alternant. Per fer una partida de dos jugadors, clicar dues vegades el botó Start, sempre i quan hi hagi prous crèdits).

S'ha tingut especial cura en seleccionar taules on la puntuació màxima queda registrada, i a més s'ha disminuït la puntuació màxima per tal de què sigui fàcil batre el récord. Depenent de la taula, quan un jugador fa High Score pot introduir les seves inicials amb els botons (de forma bastant intuïtiva, amb els botons de Flipper es pot canviar la lletra, amb el botó de Start es selecciona la lletra). Aquesta informació queda registrada de forma permanent, i en algunes taules aquesta informació està accessible en l'apartat 'Information'.

Per abandonar una taula clicarem el botó vermell de l'esquerra.

Per canviar el volum durant un joc, o en el front-end, es fa servir els dos botons auxiliars de Flipper. Es subministra el comandament de la TV, però no cal canviar el volum amb aquest comandament.

Per a una bona experiència amb la màquina, l'usuari normalment no jugarà a totes les taules, sinó que en tindrà unes poques de preferides. Recomanem per aquestes taules preferides mirar algun video de Youtube i veure com és la dinàmica de joc, i documentar-se sobre els objectius a assolir (amb les instruccions de la taula, i recursos d'Internet). 

Les sensacions que dóna cada taula són diferents. Hi ha taules difícils i d'altres de més fàcils. Hi ha taules amb la bola ràpida i d'altres amb la bola més lenta. Taules amb moltes llums i efectes, i d'altres més senzilles. Fins i tot d'altres que el més bo és el so i els efectes sonors. Hi ha taules que són ideals per als nens petits, taules amb la caiguda de la bola més lenta.

NOTA. La TV subministrada amb el moble és nova i no ha sofert cap modificació, de manera que és totalment funcional. Es subministra el comandament i altres accessoris.

Contacte:
www.retroplaneta.com

Fons pantalla inici de sessió, Change Windows 7 Boot Screen Animation

Canviar el Fons de la Pantalla d'Inici de Sessió de Windows 7

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background

1) Editem OEMBackground DWORD cambiándolo a 1 (decimal). Si no existeix, el creem: valor de DWORD (32 bits).

2) Iniciem l'editor de polítiques d'equip gpedit.msc: Activem la política Usar siempre un fondo personalizado de inicio de sesión.

3) Preparem la imatge: Para esto debemos tener una imagen supuestamente como máximo de 256KB, peor a mi para que me funcionara bien he tenido que hacerla de menos de 182KB.

Para esto una vez que tengamos la imagen preparada la debemos guardar en: Si no tenéis dicha ruta la podéis crear sin problemas, y debéis renombrar la imagen a backgrounddefault.jpg (backgroundDefault.jpg). Esta imagen se ajustará a la resolución de pantalla.

en aquest lloc: %windir%\System32\oobe\. Dins de ooboe hi ha la carpeta info\backgrounds

Per comprovar que funciona: cerrar sesión o reiniciar

How to Change Windows 7 Boot Screen Animation

Hi ha l'aplicació Win7BootUpdater2.exe

La resolució de la meva pantalla és 1920x1080, però sembla ser que la resolució nativa quan es carrega el Windows és 1024x768. Per tant, necessito la imatge pinball_presentacio_1024_768.png, que encara que es vegi mal escalada, en el moment de la càrrega es veu bé.

Si no vull cap imatge central (el logo ja està en la pantalla de fons), aleshores fico una foto de 1 pixel (1pixel.png)

Animación > imagen fija > 1pixel.png Fondo: método > completo Elija imagen de fondo: pinball_presentacio_1024_768.png

Aplicar, i s'actualitza el registre.

Tinc la carpeta fons_inici/ on tinc tots els recursos necessaris.

Enllaços

Versió 2 (tardor 2017)

Pinball coffee table v2.jpg

Construcció

Mides: 86cm x 54cm. Aquestes són les mides mínimes per tal de què m'hi càpiga la tele de 32. De fet, hi ha un botó que no m'hi cap i he de ficar un botó curt de 30mm de diàmetre.

Ordinador

 • Ordinador ASUS P5K E6750
 • Intel Core 2 Duo 2.66Ghz
 • 4Gb DDR2 RAM
 • HDD 75Gb
 • socket 775
 • Gràfica: Nvidia geforce GT240 1Gb DDR2. Sortides VGA, DVI i HDMI
 • 8xusb firewire 1394
 • lan gigabit dvd dvdrw
 • Caixa: cooler master mediatoo re profesional fuente alimentacion 450W

Targeta gràfica Nvidia geforce GT240

Nvidia geforce GT240 1Gb DDR2. Sortides VGA, DVI i HDMI

No és una gràfica molt potent, però és suficient per al Visual Pinball

Les primeres proves les faig amb la TV amb entrada HDMI:

Tamaño de pantalla	22"
Relación de aspecto	16:10
Resolución	1680x1050

La configuració nativa de la tele és 1680x1050, i la NVidia Geforce 240 ho suporta, o sigui que ho configuro així. (encara que es veuen uns piquets, però això és culpa de la tele, no de la configuració)

Panel de Control de NVidia. Configuració que millora els resultats:

 • Modo de rendimiento de pantalla única: aquesta és la bona opció perquè només tinc una pantalla
 • Antialiasing FXAA: Activat (aquesta opció és important per fer antialising, mirar els pixels del flipper, per ex) -> millora molt la resolució
 • Establecer la configuración de PhysX: Geforce 240 (en comptes de CPU)
 • Resolució pantalla: 1680x1050 (és la resolució nativa de la TV)

Les altres opcions les deixo per defecte (hi ha el botó de Restaurar). Concretament hi ha una opció que fa referència a la transparència: ho deixo per defecte (desactivat), doncs si ho activo els scores sobreposats no es veuen (almenys això passava en una taula).

A part de les opcions del Panel de Control de NVidia, hi ha les opcions de video del Visual Pinball. Deixo els valors per defecte (que són valors que treuen el màxim rendiment 3D). I funciona, per tant, hi ha marge per baixar el rendiment si calgués.

Totes aquestes proves són amb la TV 1680x1050. Quan tingui la TV de 32 tindré una resolució HD (inferior), així que no hauria de tenir problemes.

NOTA: (gener 2019, en una màquina B2S amb GeForce 500). Per tal de solucionar que els flippers s'encallen, la manera de resoldre-ho és en les opcions de video del Visual Pinball activar Enable Quality FXAA (i Fast FXAA s'ha de desactivar). Les altres opcions aparentment no són tan importants: puc deixar Max Texture Dimension a 2048 i Alpha ramp accuracy bastant alt. Puc deixar activats els items de Ball Rendering.

NOTA2: (gener 2019). Però ara he desactivat el Enable Quality FXAA en el Visual Pinball, i he activat el Antialiasing i el FXAA directament en la configuració de NVidia, i funciona igualment. Per tant, allò important és tenir configurat el FXAA, ja sigui en el Visual Pinball o directament en la targeta.

Antialiasing FXAA: Según los benchmarks, este tipo de postprocesado apenas consume recursos y solo restará uno o dos fotogramas por segundo. Si nuestra gráfica es de gama baja debemos elegir esta función, aunque si podemos elegir otros sistemas como MSAA lo notaremos en calidad, aunque también en pérdida de rendimiento.

Instal.lació Windows7, Visual Pinball, VPinmame i PinballX

windows 7: Deshabilitem updates automàtics i configuració de seguretat (antivirus, firewall). Configuració de l'idioma: català. Configuració de l'escriptori: el bàsic de Windows 7.

How to turn on automatic logon in Windows:

Optimitzar Windows 7 per tal de què vagi més ràpid:

Els serveis que s'han d'aturar i deshabilitar són: (Executar Services.msc)

Application Experience -> Experiencia con aplicaciones
Computer Browser (si no utilizas una red) -> Examinador de equipos
?Desktop Window Manager Session Manager (si no utilizas el tema Aero)
Diagnostic Policy Service -> Servicio de directivas de diagnóstico
Distributed Link Tracking Client -> Cliente de seguimiento de vínculos distribuidos
IP Helper -> Aplicación auxiliar IP
?Offline Files
Portable Device Enumerator Service -> Servicio enumerador de dispositivos portátiles
Print Spooler (Si no utilizas una impresora) -> Cola de impresión
Protected Storage -> Almacenamiento protegido
Remote Registry -> Registro remoto
?Secondary Logon
Security Center -> Centro de Seguridad
Server -> Servidor
Tablet PC Input Service -> Servicio de entrada de Tablet PC
TCP/IP NetBIOS Helper -> Aplicación auxiliar de NetBIOS sobre TCP/IP
Themes (Si no utilizas temas en Windows) -> Temas
Windows Error Reporting Service -> Servicio de informe de errores de Windows
?Windows Media Center Service Launcher
Windows Search (Si no buscas mucho en el ordenador) -> Windows Search
?Windows Time (Si no te importa que el reloj se auto sincronice con el reloj en internet)
A més a més:
Firewall de Windows
NVIDIA Stereoscopic 3D Driver Service
Proveedor de Grupo Hogar
Windows Defender
Windows Update

NOTA. Tot això de deshabilitar s'ha de fer sobretot si l'ordinador va lent. El problema és que feia proves amb un disc dur que estava malament. Però en realitat si l'ordinador va fluït no cal deshabilitar tot això.

Visual Pinball 9. S'instal.la correctament, però a l'iniciar-lo falla perquè falta DirectX. Copio el missatge d'error al Google i em porta a descarregar la última versió de DirectX (dxwebsetup.exe). Ara ja funciona.

falta d3dx9_43.dll en el equipo
http://es.ccm.net/faq/24002-que-hacer-si-falta-el-archivo-d3dx9-43-dll-en-windows
Segueixo les instruccions, es descarrega el fitxer dxwebsetup, i s'instal.la DirectX

vpinmame. A partir de l'enllaç que es proporciona més amunt, es descarrega la última versió (2.9), i es configuren bé les rutes. El vpinmame és una dll (i que té un fitxer de configuració de setup). No esperem veure el vpinmame com si fos una aplicació normal.

Substitució VPinMAME 2.6 -> 2.9. VPinMAME last version: VPinMAME29_Minimal.zip

Visual PinMAME is a Windows COM object which can be controlled by scripting languages
such as Visual Basic Script. This allows other programs to 'control' Visual PinMAME.
As an example, users can program their own front end for it, using Visual Basic,
or even an HTML front end.
Any software that has VBS support and can create COM objects can interact and control
Visual PinMAME.
Control of Visual PinMAME includes setting which game to play,
setting options for controlling gameplay, setting & reading the state of switches
programmatically during gameplay, receiving programmatic information regarding the
state of the lamp matrix and the solenoid matrix during gameplay.

Standalone DLL and Setup.exe, changelog, and other updated docs

Installation:
Simply copy all of the files in the ZIP into your already existing Visual PinMAME directory. Overwrite already existing files there when asked.
 
Run Setup.exe and press the 'Install' button. Also you may want to press the 'Setup Defaults' button to tweak the new options, like sound mode for example.

NOTE (no cal): If you use an external hardware display/DMD (*******/PinDMD1/2/3), copy the respective files from the included subdirectories into the main directory to be able to use it.
So no more need for separate builds like it was the case with 2.7 and before!
 
NOTE2 (no cal): In addition this also includes freezys new DMDext, which is still considered experimental for now, but can be used to universally drive external hardware displays/DMDs AND also provides a better windowed DMD/alphanumeric display for all desktop users!
To use it, also copy the respective files from the included subdirectory DMDext into the main directory and select 'external DMD' in the VPM options/defaults.

PinballX: version expired

PinballX. Provo l'instal.lador que tenia: Version Expired. Please download new version. S'ha de tornar a descarregar (la última versió), i funciona correctament.

Si no vull tornar a descarregar, el que he fet és obrir l'instal·lador amb un editor hexadecimal (Hex Editor Neo), o modificar un byte que no tingui importància, i gravar. Aleshores queda l'instal·lador amb una nova data de modificació actualitzada. Ara ja puc instal·lar, i ara el PinballX ja no em diu Expired. NOTA: doncs ara ja no funciona aquesta tècnica!

Nudge

Configuració inicial:

 • Left Nudge: Z
 • Fwd Nudge: Space
 • Right Nudge: / -> canvio a x
 • Mechanical Tilt: T -> està relacionat amb el nudge

El Tilt és la trampa que fent un cop es pot provocar tancar els contactes del moneder i que et doni un crèdit. El nudge (empenta) està permès (però es penalitza si s'abusa), que és donar un copet per desviar la trajectòria. Sí que funciona, per exemple ho provo amb la taula d'Elvis. Quan tinc la bola quieta en el flipper, puc provar les tecles i veure com es mou la bola. Quan abuso del nudge hi ha penalty, és equivalent al Tilt (surt el missatge de Tilt). És a dir, el nudge és una tecla important a implementar per tal de millorar la jugabiliat. En canvi, el Tilt no cal implementar-lo

Taula Big Ben: només hi ha el nudge central (Space) i així deu ser en altres taules. Per tant aquest ha de ser el més principal. El que es pot fer en la configuració del I-PAC és:

 • botó esquerra: associat a Z i Space (left nudge i fwd nudge)
 • botó dret: x (right nudge)

El que no tinc clar eś si amb dos botons per costat n'hi ha prou, o bé ficaré tres botons als laterals (suposo que tres...)

Solucions a problemes

En general, s'ha de donar permisos totals a les carpetes afectades.

 • Big Ben: quan faig un nou HS, peta per un problema de permisos. S'ha de donar control total sobre la carpeta Visual Pinball/User.
 • que no surti el missatge de PinMAME -> el PinballX se n'encarrega
 • sortir amb Q o ESC sense el quadre de diàleg -> el PinballX se n'encarrega
 • En la segona màquina (tardor 2017), em trobo que PINemHi ha dejado de funcionar. Això passa quan arrenco una taula des del PinballX, i aleshores dóna el missatge quan surto de la taula. PINemHi (high scores) ho controla el PinballX (PINemHi està dins de la carpeta del PinballX), però està en comunicació amb VPinMAME. Ho he solucionat donant permisos totals a l'usuari normal sobre la carpeta de VPinMAME.

Pressupost

 • ordinador (i targeta gràfica): 110e
 • TV: Samsung UE32J4000 (175e) (la mateixa que la 1a màquina)
 • I-PAC: 12e
 • allargo HDMI 2m mascle-femella: 2,5e
 • botons: 12e
 • tint color wengué: 6e + 6e
 • vidre: 5e
 • material divers: tornilleria, vernís, cables, fustes, etc.

Total: 350e


creat per Joan Quintana Compte, març 2014, novembre 2015, gener 2017, octubre 2017