Pràctica ASI-C3-IAIG: Instal.lació d'una aplicació de gestió PHP

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Objectius

Hem estudiat al llarg del curs diverses aplicacions de gestió que funcionen amb Apache + PHP + Mysql. Ara és el moment d'escollir-ne una d'elles i instal.lar-la en el teu ordinador. S'entén que la instal.lació inclou també la configuració i la documentació.

Desenvolupament

L'alumne podrà treballar amb un dels paquets LAMP o XAMP o EasyPHP que inclouen Apache + PHP + Mysql (pots accedir al PhpMyAdmin). Tanmateix, els alumnes han de conèixer on estan els fitxers de configuració de l'Apache, i han de saber entrar en el Mysql en mode comanda.

Tanmateix, com a Administradors de sistema, l'opció correcta és instal.lar El Apache, PHP i mysql de forma independent, ja sigui des de les fonts o utilitzant un gestor de paquets (que facilita la feina. Synaptic en Ubuntu, Yast a la LINKAT). Es faci com es faci, l'alumne ha de saber configurar un nou lloc web a l'Apache i crear una base de dades al mysql en mode comanda.

S'ha de notar que, a part d'instal.lar el Apache, Mysql i PHP, també s'ha d'instal.lar els connectors de PHP per a mysql (paquet php5-mysql per a Ubuntu) que possibiliten atacar una base de dades mysql des de PHP.

Documentació

Un bon administrador de sistemes ha de documentar tota la feina que fa (i així ho faràs). Anotaràs el procés, links, consultes que has trobat al google, logins i passwords, problemes que t'has trobat i com els has resolt. La idea és tenir unes notes que et permetin recordar el procés quan d'aquí a un mes les necessitis i t'hagis oblidat de tot. Documentar és un procediment que has d'incorporar en el teu dia a dia.

Entre la proposta d'aplicacions que pots instal.lar tenim:

 • Mediawiki
 • Wordpress
 • Moodle
 • Sakai (similar al Moodle)
 • Mantis BT
 • Orange HRM
 • vTiger

Instal.lació i configuració

Descàrrega

Et descarregaràs la versió més recent, però has de mirar de complir els requeriments. En principi et descarregaràs un tar.gz per a Linux o un zip per a Windows. Aquestes aplicacions són multiplataforma i el procés per a Linux i Windows és molt similar.

Important! Llegir els fitxers README i INSTALL.

Instal.lació

Primer de tot has de complir els requeriments. En algun cas has de crear primer la base de dades. En altres casos el mateix procés d'instal.lació et crea la base de dades.

El procés manual seria similar a:

 • en el apache crear un site: http://localhost/aplicacio
 • comprovar que aquest site admet fitxers php: http://localhost/aplicacio/prova.php
 • Copiar els fitxers (i tota l'estructura de carpetes) en el lloc corresponent.
 • En accedir a l'aplicació, potser se't redirigeix a http://localhost/aplicacio/install.php
 • Normalment, et fa un CHECK que mira si compleixes tots els requeriments (OK/FAIL)
 • Esculls passwords i fiques informació per accedir a la base de dades. Vas contestant totes les preguntes que se't demana... siguiente... siguiente.

Si tot ha anat bé, ja ha acabat la instal.lació, erò ara falta configurar-la.

Configuració

Un cop instal.lat l'aplicació ja és operativa, però normalment s'han de realitzar tasques com instal.lar un idioma, configurar una plantilla de disseny o un skin, temes de seguretat,... La configuració és un procés obert que no s'acaba mai. Aniràs configurant a mida que sorgeixin les necessitats. Per exemple, en la instal.lació d'aquesta mediawiki que estàs llegint s'ha documentat tot una sèrie de punts diversos:

Per exemple, canviar el límit del tamany dels fitxers que es poden pujar a la wiki.

Aprenentatge de l'aplicació

L'administrador ha de conèixer bé l'aplicació, doncs és un pas necessari per fer un manual d'usuari, formar als usuaris, i resoldre els dubtes que els sorgeixin.

Manual d'usuari

És possible que existeixin manuals d'usuari (potser només estan en anglès). L'administrador ha d'adaptar-los a un format que sigui útils per als usuaris finals de l'aplicació.

Formació i atenció als usuaris

Abans de què els usuaris comencin a treballar amb l'aplicació se'ls haurà de formar. És una de les tasques del Departament Informàtic.

Entrega

Hauràs d'entregar al Moodle:

 • how-to de la instal.lació (inclou la comanda per accedir a la base de dades mysql, i la llista de taules)
 • script SQL de creació de les taules (que has trobat dins de l'aplicació)
 • els usuaris que han instal.lat la mediawiki, faran un how-to en format wiki
 • els usuaris que han instal.lat el Wordpress, faran un how-to en format blog-post

Recursos

Durarda

3 horescreat per Joan Quintana Compte, abril 2011