Introducció al projecte 50 Ways to Play Una Plata d'Enciam

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Enciam logo petit.jpg

Objectius

Aquest projecte té per objectiu cantar i tocar una canço molt simple (la cançó infantil Una Plata d'Enciam) de les mil i una maneres diferents possibles. És a dir: 50, o més, o menys, en funció de les idees que em van sorgint (i del temps disponible, és clar). És un projecte tecnològic. No es tracta de tocar ara amb el piano, ara amb la flauta, ara amb la guitarra,... sinó d'experimentar amb diferents maneres de produir sons, i que cada manera sigui en algun aspecte substancialment diferent de la resta.

El projecte s'entronca amb tot el que estic estudiant de música electrònica, música feta amb entorn Linux, MIDI, llibreria midishare, interfícies home màquina, Arduino, HTC Dream,...

La cançó és molt simple, però les tecnologies i les idees que hi ha al darrera són avançades. Per cada manera de tocar hi haurà una entrada a la wiki, i una entrada al blog joanillo.org amb un video. Els videos seran didàctics, no tècnics, i els aspectes més tècnics estaran a la wiki. La idea és que el blog www.joanillo.org es centri en els aspectes més artístics i de mostrar allò que es fa. De fet, tant el blog com els videos han de funcionar com a targeta de presentació.

Els videos estaran en anglès, però en el blog es recull la transcripció en català com en castellà, així com una introducció a allò que mostra i pretén el video.

El llistat ha de guardar una coherència en l'ordre, de manera que els conceptes de música electrònica i les diferents tècniques es van introduint de forma progressiva.

Com sempre, es recalcarà que les tècniques utilitzades estan basades en software lliure i Linux.

 • la cançó. Fins on jo sé, la cançó va ser enregistrada per en Xesco Boix en el disc La Granota Tocada del Bolet / Salta Miralta. No cal dir que la canço és extremadament simple (4 notes: mi, fa, sol i la). La cançó és de fet un joc que serveix per decidir quin nen para en un joc, de la mateixa manera que els nens també poden cantar Un cigró petit o el que jo feia de petit: pito pito colorito (el Paquito encara no l'havia palmat).
 • la lletra de la cançó és:
Una plata d’enciam      Una plata d’enciam
ben amanida, ben amanida,   ben amanida, ben amanida,
una plata d’enciam      una plata d’enciam
ben amanida amb oli i sal.  ben amanida amb oli i sal.
Sucarem un tros de pa     Si la sal no hi està bé
per qui toqui, per qui toqui, posa-hi pebre, posa-hi pebre,
sucarem un tros de pa     si la sal no hi està bé,
per qui toqui amagar.     posa-hi pebre d’adroguer.

creat per Joan Quintana Compte, octubre 2009 Fitxer:Exemple.jpg