Caixa de Música-Music Box

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

un soundfont que he trobat (m'ha costat molt) està a soundfonts/cromatic_percussions/Magical_Music_Box.sf2

$ fluidsynth -a jack -m alsa_seq /home/joan/soundfonts/cromatic_percussions/Magical_Music_Box.sf2

Cançons adaptades per a caixa de música: http://windy.vis.ne.jp/art/download/mb.htm

$ fluidsynth -a jack -m alsa_seq /home/joan/soundfonts/cromatic_percussions/Magical_Music_Box.sf2 /home/joan/Escritorio/NOCTFM.MID
$ fluidsynth -a jack -m alsa_seq /home/joan/soundfonts/cromatic_percussions/Magical_Music_Box.sf2 /home/joan/Escritorio/SERENGO.MID

A thinkgeek.com (http://www.thinkgeek.com/geektoys/science/8f7f/) venen una caixa de música petiteta, que amb papers tu mateix et pots fer les cançons. Aquí va un exemple de tira de paper amb la canço del Mario:

Fitxer:Musicbox mario.pdf

LED Music Box

Quan es vol fer una caixa de música diferent i electrònica, la primera idea que ve al cap és utilitzar LEDs. Evidentment, com sempre passa, altra gent ja ha tingut la idea. Aquí va com ho ha fet un artista koreà que viu a Nova York:

Idees que poden ser originals és: utilitzar una impressora vella per fer córrer el paper on s'hi han ficat uns forats; un molí d'aigua o de vent;...

Recordem que amb el ALESIS DM-5 tinc 12 entrades que fàcilment podrien ser entrades provinents d'un circuit electrònic on hi hagi fotodetectors. Això hauria de ser fàcil de fer. Seria una tira de 12 LEDs i els corresponents fotodetectors, i cada LED aniria a una entrada del ALESIS. A dins del ALESIS, els missatges MIDI s'enviarien a la targeta de so i a l'ordinador que reproduiria la cançó amb soundfont de music box. Més endavant, el ALESIS DM-5 es substituiria pel meu propi circuit electrònic. Aquest projecte hauria de ser factible.

circuits per a fer fotodetectors:

En aquesta pàgina web un afeccionat als trens de miniatura utilitza electrònica per controlar els trens, i en concret té un sistema de detecció basat en LEDs i fotodetectors. Concretament utilitza l'integrat LM339 que consta de 4 amplificadors operacionals comparadors. Amb 3 com aquests es poden fer 12 comparadors que es correspondria a 12 possibles notes a detectar.

Piezo music box

Encara que la manera més elegant de fer una music box és amb LEDs, fotodetectors (fototransistors, fotodiodes, fotoresistències) i targetes perforades (puched tape, punched cards), també es podria fer una music box utilitzant tècniques dels pop-up books. Les pestanyes que sobresurten de la tira de paper fan pressió sobre una matriu linial de piezoelèctrics. Cada piezo és una nota. El paper es pot moure manualment amb les mans, però també es pot provar altres tècniques com posar-ho en forma cilíndrica sobre un bombo i moure'l amb una manivela o un petit motor.


creat per Joan Quintana Compte, juliol 2009