Projecte Proj5
La revisió el 23:28, 4 jul 2009 per Joan (discussió | contribucions)
TBD
Com fer un llapis IR
El llapis IR està pensat per a la pissarra digital. Però evidentment, si aconsegueixo un guant negre, li faig un forat a la punta del dit i faig que surti el LED IR, i ja tinc els meus guants per fer el Theremin.
Un model que m'agrada és precisament el de Ken Moore, i ho explica aquí amb tot de detall: http://www.kenmooredesign.com/2008/11/how-to-make-infrared-led-light-pen-for.html
Video YouTube
Escrit per a fer el video, explicant el projecte:
Hola, em dic Joan Quintana, i us presento el meu Theremin fet amb el comandament de la consola Wii. El Theremin, inventat pel físic rus Leo Theremin, va ser un dels primers instruments musicals electrònics, i va ser bastant popular els anys 20, en ple desenvolupament de la tecnologia de la ràdio. Des d'aleshores, el Theremin s'ha utilitzat en nombroses ocasions, per exemple en pel.lícules de ciència ficció dels anys 40. El meu projecte està basat, evidentment, en els treballs de Johnny Chung Lee que va demostrar a tota la comunitat com es podia fer una pissarra digital amb un comandament de la Wii, per uns pocs dòlars. Ràpidament em va sorgir la idea d'utilitzar aquesta tecnologia per a fer un Theremin. Però no hi ha res inventat. Ken Moore mostra al YouTube el seu disseny de Theremin, i he agafat algunes idees del seu projecte. La novetat del meu projecte és que està basat en eines de software lliure i en el sistema operatiu Linux. Primer de tot s'utiltiza Ubuntu Studio com a sistema operatiu amb un kernel optimitzat per treballar amb audio. S'utilitza midishare com a entorn de desenvolupament del protocol MIDI. Midishare admet ser programat amb JAVA, entre d'altres llenguatges de programació. A més a més, midishare proporciona un driver ALSA, que fa que puguis connectar la teva aplicació a tot el món audio de Linux. Per produir el so característic del Theremin, s'utilitza el sintetitzador software fluidsynth, amb un soundfont específic de Theremin. El Wiimote és un sensor amb moltes opcions: té un sensor d'infraroig, diversos botons, un acceleròmetre tridimensional i un petit altaveu, i es comunica per bluetooth amb l'ordinador. El Theremin es toca amb les mans, i a cada mà tenim un LED infraroig. El wiimote capta la posició dels leds. Per tal de calibrar el sistema i que tocar el theremin sigui més fàcil, l'aplicació té una petita interfície gràfica que ens mostra els valors actuals del to i del volum. La mà dreta la movem horitzontalment i podem variar el volum; i la mà esquerra la movem verticalment i podem canviar el to. Val a dir el disseny original del Theremin, evidentment analògic, no es tocava movent les mans en direcció vertical o horitzontal, sinó acostant-nos o allunyant-nos de les dues antenes que controlaven el to i el volum. Utilitzant altres sons podem aconseguir efectes interessants, que poden ser utilitzats com a efectes especials que d'altra manera seria impossible aconseguir. Jugar amb el theremin és molt divertit, però tocar-lo bé és realment difícil. S'ha enregistrat discos de Theremin, i hi ha hagut solistes realment virtuosos. Jo només he volgut demostrar què es pot fer amb software lliure aplicat a la música, i com, amb sensors, es pot connectar el món real amb el món dels ordinadors i aconseguir efectes impressionants.
creat per Joan Quintana Compte, juny 2009