Gravar les veus. Cercant la qualitat

De wikijoan
La revisió el 09:35, 17 nov 2011 per Joan (discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Shure SM58 és molt recomanable. Ara bé, és dinàmic, i com es comenta, és millor (i més car) un micròfon de condensador.

Quan gravo la veu amb el SM58 sento soroll de fons. El primer que hauria de provar és canviar el cable, i utilitzar un cable XLR-XLR i no un XLR-1/8 que és el que estic fent servir. A Thomann tinc cables per 6e i 4e:

Una altra possibilitat és comparar la qualitat de la Edirol UA25-EX amb la Terratec, a veure si hi ha alguna millora i puc descartar coses. Però la realitat és que el micròfon Beyerdynamic no introdueix soroll, que és un XLR.

Una altra possibilitat a provar és que en la Edirol hi ha dos botons a darrere que no he investigat: Ground Lift; i el Compressor/Limiter type (té a veure amb el preamplificador de micro, que representa que és de qualitat). (mirar)

cables balancejats

Un altre tema és el dels cables balanceados, és possible que sigui per això que em vingui el soroll. El cable mono del micro deu ser desbalancejat, i segurament el cable XLR mascle-XLR femella deu ser balancejat.

El cable de micro amb sortida mono segur que és unbalanced

What is Balanced Audio?

Balanced audio is a method of interconnecting audio equipment using impedance balanced lines. Balanced Audio uses a cable made up of two conductors that are twisted together and surrounded by an overall shield. The basic idea being that each conductor is connected to an impedance at each end of the line. The impedances are the same between both conductors, even if they are different at each end of the line. The audio on the two conductors is exactly the same, except that one of the conductors has the audio inverted at the source piece of equipment. The input of the destination equipment inverts the inverted audio and sums the two channels together. The shield of the cable is never part of the audio signal path and should be grounded directly to the frame of the audio equipment.

The shield of the cable is the first line of defense, so to speak. The interference should be picked by the shield and then deposited to the electrical ground of the system, hopefully never becoming part of the audio signal.

para tener resultados muy buenos lo que mas influye son los previos los conversores y las salidas que sean balanceadas para que no se cole ningun ruido ni interferencia

Ara bé, el millor per gravar veu, i que dóna la diferència entre una gravació que està bé i una gravació d'estudi és utilitzar un micròfon de condensador i de diafragma gran (i si té filtre top per eliminar les p i b, millor; o el filtre te'l pots fer amb una mitja). Per exemple, dos micròfons recomanable (http://www.sonidoyaudio.com/foro/viewtopic-topic:1234-Grabacion-De-voz-Microfono-Previo-Interface-.html) són els:

què tal és el previ de la UA25-EX. El tema dels previs és un món apart.

resultats

Ara ja tinc un cable XLR-XLR, i la diferència és abismal, ara ja puc gravar sense soroll. Però compte, no és que el cable XLR-Jack1/4 introdueixi soroll, el problema és que amb aquest tinc molta menys sensibilitat i havi de posar el previ del micro a tope. Amb el cable XLR-XLR si poso el previ a tope també introdueix soroll de fons, però ara no cal, el puc deixar a la meitat.

El Shure SM58 és millor que el Samson, però també dóna bona qualitat.

La Edirol UA25-EX té un compressor/limitador incorporat. Si no el vull faig bypass (puc comprimir a posteriori amb un plugin). Per gravar veus COMP1, i per gravar instrument COMP2. Amb el botó regulo el nivell de compressió. Ara bé, he fet una prova, i tampoc s'aprecia massa canvi.

Ara només falta veure quina diferència de so obtindria amb un micro de condensador amb gran diafragma.

nota. També poden haver cables balancejats amb JACK 1/4, són els que semblen estereo, però no són estereo, els dos vius estan enrotllats entre sí per apantallar. Mirar l'esquema de connexió en el manual de l'Edirol, pag 12. Es diuen cables TRS, i són mono, no stereo:

  • Hot (Tip)(és la punta)
  • Cold (Ring) (el del mig)
  • GND (Sleeve) (el més intern)creat per Joan Quintana Compte, novembre 2011