Barco de ràdio control. RC Boat

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca

Introducció

Xmodel-cabin-cruiser.jpg

La idea és fer un barco de ràdio control amb una inversió mínima. Volia aprofitar l'electrònica del cotxe RC, però realment només podrá aprofitar la bateria. Per tant, he de comprar una ràdio, receptor, motor (ja en tinc), servo, i també un ESC.

Si el projecte funciona, es poden afrontar d'altres dissenys més complexos i interessants.

Construcció del barco

Els plans els he aconseguit de:

i es tracta de fer el model bàsic, el RC Cabin Cruiser. Com a fusta utilitzo caixes de fruita. Necessari utilitzar la serra de cinta per tallar les fustes.

Per imprimir els plans A-3 amb una impressora A-4, es tracta de dividir per 2 el pdf del A3 i imprimir en A4 cadascuna de les parts. Després s'ajunten.

En la construcció hi ha components petits i que són necessaris, que tenen la seva importància. Es poden buscar per eBay per aconseguir la solució més fàcil i neta.

  • rc motor coupling. Per ajuntar el motor amb l'eix de l'helix, necessito un coupling. En el meu cas, de 2mm.
  • rudder arm. En el link està explicat com fer moure el timó amb el servo, mitjançant un cable V que és fàcil de fer. El que no és tan fàcil és ajuntar l'eix del timó, que puja vertical, amb aquest cable, que ve horitzontal. Necessito el braç del timó, un rudder arm.
  • RC stop collar. Es fan servir sovint en els projectes RC, i convé tenir-los a mà. Per exemple, es pot ficar en l'eix de l'hèlix per tal de què no s'escorri cap avall. També de 2mm.

Problemes i solucions

En la construcció he tingut problemes. Per exemple l'eix de l'hèli ha d'estar ben alineada amb l'eix del motor. Si no està ben alineat i el motor està anclat rígidament, el motor no té prou força per moure's. La solució ha estat no apretar massa les cordes elàstiques, deixant que el motor es mogui una mica. Una mica cutre, però funciona. El tema és aconseguir una bona alineació. Potser la bancada del motor és l'últim que he de fer per tal d'ajustar-ho bé. Una altra possible solució és utilitzar aquest shaft assembly:

Ràdio Control - RC

Escbec wiring diagram3.png

Finalment compro aquest kit que té tota la part d'electrònica i la ràdio que necessito:

60e

Consta de :

  • Ràdio (Transmitter) FS-GT2E de 2.4ghz i 2 canals
  • Receiver
  • Servo de 3Kg
  • Motor DC
  • ESC amb BEC

Per al barco necessito només dos canals: per accelerar i per girar el timó. El tema és que accelerar més o menys es fa amb electrònica, i es necessita un ESC: Electronic Speed Control. D'aquesta manera, amb la mateixa tensió d'alimentació es pot subministrar menys voltatge al motor i per tant gira menys. Però associat al ESC normalment també hi ha el BEC (Battery Eliminator Circuit) (https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_eliminator_circuit), i d'aquesta manera s'aconsegueix una doble funció: que amb una bateria ho alimento tot (motor, receptor, ESC), i que si la bateria està baixa donar prioritat al receptor més que no pas als motors (crec).

La gràcia del kit és que no t'has de preocupar de la compatibilitat dels elements.creat per Joan Quintana Compte, octubre 2016, agost 2018