Sortida de l'amplificador d'audio LM386

De wikijoan
Salta a la navegació Salta a la cerca
LM386 exemple.jpg

Xarxa de Zobel per atacar un altaveu:

El problema està en que un speaker de 8 ohm té una inductància, i la xarxa de Zobel el que fa és corregir la impedància real de l'altaveu (resistència en sèrie amb la impedància).

Evidentment el condensador electrolític de 250u és un condensador d'acoblament (condensador de pas a auriculars) per eliminar el component dc del senyal i quedar-se només amb la part ac. El speaker l'hem d'atacar amb la referència a 0 (pressions i depressions de la membrana).

La branca que va a terra de 10ohm i C=0.1uF és el que se'n diu xarxa d'estabilització de sortida, i té per objectiu compensar la resposta en freqüència de la inductància dels auriculars. És una xarxa de Zobel. La idea és la mateixa que la compensació que fa la sonda de l'oscil.loscopi de la capacitat paràsita a l'entrada de l'oscil.loscopi: volem compensar de manera que l'entrada sigui resistiva. En aquest cas també.

When used to cancel out the reactive portion of loudspeaker impedance, the design is sometimes called a Boucherot cell:

300px-Zobel (16) Zobel loudspeaker impedance correction.svg.png

Efectivament, faig els meus càlculs (veure apunts 6002x) i obtinc que el valor de C que compensa la inductància del speaker és:

C = L / R^2

Si faig C=0.1uF i R=10 ohm, vol dir que el valor típic de les inductàncies dels speakers deu ser de 10*10*0.1*10^-6=0.1mH


creat per Joan Quintana Compte, maig 2012