Educació musical. Tècniques per estudiar el saxo

De Wikijoan
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Idees

 1. convertir el track d'un CD a format wav per importar la pista al audacity/ardour. Tocar el saxo a sobre de la pista, i fer loop en els passatges a estudiar.
 2. fer loop de passos dificils
 3. gravar el saxo amb el micro, ja sigui amb arecord, Ardour o audacity. Escoltar la gravació i mirar si està bé el ritme.
 4. Amb l'amplificador Fender Passport puc mesclar el saxo (micro) i l'entrada del CD per fer play along.
 5. Tinc importat la pista del CD a l'Ardour. Amb l'Edirol UA25EX puc gravar el saxo (micro) per un canal. Després escolto el resultat.
 6. Amb l'Edirol UA25EX puc gravar el saxo (micro) per un canal i l'entrada del CD per l'altre canal, a l'Ardour.
 7. En l'Ardour puc utilitzar una base de metrònom. Grabo amb l'Ardour el que vaig tocant. Si tinc una partitura amb moltes pistes, es pot anar gravant les diferents pistes.
 8. afinador. afino el saxo gravant el so amb el micro. Hi ha aplicacions gràfiques per afinar.
 9. Seqüenciador WX5 + fluidsynth. Gravo amb el Ardour (o audacity)
 10. Seqüenciador WX5 + sinte JV2080. Gravo amb el Ardour (o audacity) a través de l'Edirol.
 11. saber transcriure una partitura de la forma més ràpida possible. Per ex, Denemo + Axiom 25. Es converteix la partitura a format lilypond, llesta per imprimir i tocar. Importo la cançó a l'Ardour o el Rosegarden (seqüenciador). Puc practicar cadascuna de les pistes.
 12. Si tinc una partitura amb vàries pistes, puc gravar pista a pista fins a obtenir la composició final. Amb Ardour puc gravar el saxo. Amb Rosegarden puc fer servir un controlador MIDI (WX5 o Axiom 25)
 13. Band in a Box amb wine. Equivalent a Band in a Box.
 14. software meu per practicar les escales i fer exercicis d'escalfament
 15. ...

ordenar:

Xerrada: com utilitzar software musical per aprendre un instrument

1. gravar-se i escoltar-se

Amb qualsevolt software o tècnica, però és important gravar-se. Jo recomano utilitzar Ardour (DAW). Fixar-se molt en les dinàmiques, articulacions, afinació, ritme.

2. Play-along

Hi ha CD's per fer play-along (CD+partitura+solo). Importar les pistes en el Ardour, i fer loops sobre les parts difícils. I practicar els solos. Es pot gravar una pista en l'Ardour que sigui el ritme-metrònom, de manera que quedi més clar la part rítmica.

També pots tocar a sobre d'un CD encara que no sigui play-along. Intenta seguir la melodia, intenta fer solos, intenta fer un acompanyament melòdic.

3. Transcripció de partitures i seqüenciació

transcriure partitures amb qualsevol software d'edició de partitures (per ex, lilypond), i aleshores tocar a sobre (punt 2, play-along). L'avantatge de la seqüenciació midi és que pots escollir el so midi que sona, i activar/desactivar el metrònom. En la versió 2 de l'Ardour s'ha de gravar el midi com a audio, i en la versió 3 ja es pot importar les pistes midi directament. Després, com sempre, gravar a sobre i practicar les parts mel.lòdiques i els solos.

A més, el software d'edició de partitures permet editar i estudiar línies mel.lòdiques, solos,...

4. Band in a Box i similars

serveix per practicar solos i agafar experiència amb la improvisació. Com sempre, et pots gravar i escoltar a posteriori. A linux es pot utilitzar BIAB sobre wine, però hi ha solucions de software lliure.

5. Altre software

6. Consells


creat per Joan Quintana Compte, novembre 2010, gener 2011

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Institut Jaume Balmes
Màquines recreatives
CNC
Informàtica musical
joanillo.org Planet
Eines